Valoarea istorico-literara a umanistilor

Trimis la data: 2005-05-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 1419
Autor: Suvorov cristian
Dimensiune: 403kb
Voturi: 127
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Umanismul este un puternic curent cultural care se dezvolta in Europa secolelor XIV-XVI.Cunoscut sub numele de Renastere, Umanismul, redescopera valorile culturale ale antichitatii greco-latine. In Romania,Umanismul,se manifesta prin efortul unor carturari de a prezenta informatii istorice intr-un text unitar.Printre cei mai valorosi carturari care reprezinta poporul roman in timpul Umanismului se numara cronucari ca:Grigore Ureche,Ion Neculce,Miron Costin,Dimitrie Cantemir si multi altii.
Adevarata istoriografie moldoveana incepe cu Grigore Ureche,fiu al unui Nestor Ureche,boier refugiat o vreme la Polonia(prilej pentru Grigore de a invata in scolile lesesti).Mare spatar sub Moise Movila,voinic al tarii de jos sub Vasile Lupu,u mai era in viata la 3 mai 1647 cand I se impartea averea.

Cum Ureche n’ä scris cronica vremurilor sale (Letopisetul lui merge abea pana la 1594,la a doua domnie a lui Aron Voda) jindu-se de izvoade sarace,el e un cronicar in intelesul larg al cuvantului,in felul boierului ce-si insemna pe scoarta unui ceaslov ivirea unei comete si a calugarului compilator.Tot ce se poate astepta de la un astfel de scriitor este mireasma automatismului,harul cuvantului,care la Ureche sunt tari ca aluia.

Dar gasesti la el intelepciune si aceea dsface de lucruri in duhul Bibliei,dupa care este rasplata si pedeapsa.Are sensul obiectivitatii si nu foloseste stirile care nu”se tocmesc”,precum anuieste conceptual de traditie,de vreme ce socoteste ca o natie fara istorie s-ar asemana “hiarelor si dobitoacelor celor mute si fara de minte”.

Este evolutionism de istorie ,in sensul biologic,admitand ca orice natie(azi am zice civilizatie)are o”incepatura “,un”adios”si o “scadere”.Adaugandu-se harul de a gandi prin simturi,de a imita prin sunete fosnitoare ,horaitoare,clinchetitoare lovirea, invalmasirea ,vechimea chear a faptelor.Frazele cad ca niste brocarturi grele sau in felii ca mierea.Vorbirea cronicarului e dulce si cruda,cuminte si plina de ascutisuri ironice.

Principala sa opera intitulata Letopisetul Tarii Moldovei sete precedata de o “predoslovieď” in care autorul justifica necesitatea scrierii acesteia.Cronicarul a dorit ca urmasii sa cunoasca istoria predecesorilor el insusi reusind sa o scrie de la intemeiertea Moldovei,in 1359,pana in 1594 pentru a fi capabili sa discearna intre faptele bune,pe care sa le urmeze,si cele rele ,de care sa se fereasca.Un popor fara o istorie cunoscuta si asumata isi uita traditiile si nu va sti sa ordoneze faptele viitorului.

Cronicarul a exclus fictiunea si neadevarul din opera lui ,punand pentru intaia oara problema responsabilitatii afirmatiilor sale.”Ca sa nu ma aflu scriitoriu de cuvinte desarte ,ce de departe…ci eu,precum am aflat ,asa am aratat”.El este primul istoric si om de cultura care a formulat cu claritate ideea unitatii de origine,de neam si de limba a tuturor romanilor.

Grigore Ureche a fost un mare admirator al domnitorului Stefa cel Mare ,caruia ia evocat personalitatea in numeroase capitole ale Letopisetului..sau.Ureche l-a descries precum un voievod ideal,care a mentinut suveranitatea Moldovei aproape o jumatate de secol.Cronica sa,care a pus bazele istoriografice nationale a avut o influienta majora asupra literaturii artistice din epocile ulterioare:creeatia lui a devenit o sursa de inspiratie pentru Dimitrie Bolintineanu (Legende istorice).

Adevaratul dar al lui Ureche este insa portretul moral.Aici el creeaza,sintetizeaza,fiindca izvoadele nu-I dadeau nici un model.Ureche ná avut ragaz decat sa prefaca izvoadele.Daca ar fi dus cronica pana in vremea lui Vasile Lupu,prin domniile Moghilestilor,a lui Graziani si a celorlalti pre cari ii va descrie Miron Costin,cu toata experienta vietii si cu aceea vecinica scrutare morala,abea atunci cronica ar fi fost extraordinara.

Alta cultura avea Miron Costin,fiul postelnicului si mai tarziu hatmanului Alexandru Costin.Se nascuse in 1633 insa copilaria o petrecu in Polonia unde se refugiase parintele sau.Miron urmeaza la scoala Iezuitilor.Mergerea la studii in Polonia era de traditie veche si la Universitatea din Cracovia ,intemeiata in 1400.Miron,care e un tanar invatat,stiindlatineste,leseste,avand notiuni de limba italiana,putadu-se probabil si ruseste,era nimerit ca sol.Lupu il trimite in 1653 la Cmenita,la starostele Pototki,sa ceara sprijin inpotriva lui Gheorghe Stefan.Apoi al foloseste insusi Gheorghe Stefan, trimitandu-l in Muntenia.Sub Ghica Voda ,sub Stefanita al Lupului,sub Dabija ea parte la feluritele batalii.Este parcalab de Hotin si vel comis sub Dabija,paharnic sub Duca,vornic al tarii de sus sub Ilias,ramanand in aceasta demnitate pana sub Antonie Ruset.

Desi mai invatat decat Ureche ,Miron nu dadea nici o cronica de erudit.Din tot ce ar fi putut compila pentru epoca de care se ocupa (1594-1661) n-a folosit la partea precedand nasterea lui cu mult mai mult decat “Hronograful lesesc”. Miron are,si mai clare,o conceptie a istoriei si o politica.”Letopisetele…sa hie de invatatura”;”cu acele trecute vremi sa pricepem cele viitoare”.I se cere cronicarului simtul obiectivitatii ,al “direptatii”.El,Costin,macar ca ar fi dator sa laude mai mult pe Stefan Gheorghe de la care a avut”multa mila”,nu poate nesocoti meritele lui Vasile Lupu “de la carele multa urgie parintii nostri au petrecut”;”iara direptatea socotind,nu pociu scrie intr-un alt chip”.Izvoarele nesustinute le respinge sprijinindi-se pe argumente convergente: istorice, filologice, arheologice, antropologice. Are notiunea cauzalitatii si pune evenimentele moldovene in cele universale si circumvicine,facand cate un”curs” “ca sa se deslege mai bine lucrurile tarii noastre”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.