Valori mobiliare

Trimis la data: 2007-03-07 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Andra George Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Valori mobiliare
Valorile mobiliare se definesc ca „instrumente financiare negociabile transmise prin tradiţiune sau prin înscriere în cont, care conferă drepturi egale pe categorie, dând deţinătorilor dreptul la o fracţiune din capitalul social al emitentului sau un drept de creanţă general asupra patrimoniului emitentului, şi sunt susceptibile de tranzacţionare pe o piaţă reglementată”

Valorile mobiliare includ:
Valori mobiliare
a) acţiunile;
b) titluri de stat, obligaţiuni emise de administratia publica centrală sau locală sau societăţile comerciale, precum şi alte titluri de împrumut cu scadenţa mai mare de un an;
c) drepturi de preferinţă la subscrierea de acţiuni şi drepturi de conversie a unor creanţe în acţiuni;
d) alte instrumente financiare, cu excluderea instrumentelor de plată, care dau dreptul de a dobândi valori mobiliare echivalente celor menţionate mai sus prin subscriere, schimb sau la o compensaţie bănească;
e) orice alte instrumente financiare calificate de CNVM6 ca valori mobiliare.

Valori mobiliare
La rândul lor, valorile mobiliare fac parte din categoria titlurilor comerciale de valoare care prezintă următoarele trăsături:

• înscrisul are caracter constitutiv; dreptul este încorporat în titlu şi, prin urmare, poate fi exercitat numai în temeiul înscrisului;
• înscrisul are caracter formal; el trebuie să îmbrace forma cerută de lege şi să cuprindă elementele care îi sunt proprii;
• înscrisul are caracter literal; întinderea şi natura dreptului ca şi obligaţia corelativă dreptului, sunt determinate exclusiv de menţiunile cuprinse în înscris.
• înscrisul conferă un drept autonom.

Caracterul autonom al dreptului trebuie înţeles în dublu sens:
Valori mobiliare
a) dreptul şi obligaţia corelativă născute din titlu sunt independente de actul juridic din care decurg;
b) în cazul transmiterii titlului dobânditorul va deveni titularul unui drept propriu, care este un drept nou, originar şi nu un drept derivat din cel al transmiţătorului. Drept urmare, celui care dobândeşte titlul nu i se pot opune excepţiile care puteau fi opuse transmiţătorului.

Valorile mobiliare pot fi considerate o formă de manifestare a activelor bancare. Dacă avem în vedere sensul economic al termenului de active acestea desemnează un bun privit sub o dublă accepţiune:

• în primul rând, poate fi considerat un bun care poate fi folosit oricând pentru a procura un alt bun echivalent;
• în al doilea rând, activul desemnează şi capacitatea de a se obţine venituri viitoare sub diferite forme în funcţie de natura investiţiei.

Valori mobiliare
Din punct de vedere al conţinutului, activele pot fi reale sau financiare.activele financiare privite din punct de vedere al valorificării pot fi:

a) active de investiţii care apar atunci când plasamentele se valorifică în viitor prin profit, rentă, chirie, etc.
b) active de capital care permit un plasament în valori mobiliare;valorificarea în viitor realizându-se prin dobânzi şi dividende.

Valori mobiliare
Valorile mobiliare sunt aşadar înscrisuri care certifică calitatea de coproprietari şi de creditori şi care generează efecte pentru deţinătorul lor în conformitate cu caracteristicile pieţei. Valorile mobiliare au ca şi caracteristică un risc al plasamentului mai prezent decât în cazul activelor monetare care desemnează în principal depuneri la bănci.

Valori mobiliare
Acest risc este determinat pe de o parte de situaţia emitentului, iar pe de altă parte de situaţia generală a pieţei.Din punct de vedere al emitentului, pentru deţinătorul de valori mobiliare apare riscul determinat de pierderea posibilităţii de fructificare (atunci când nu se distribuie dividende) sau pierderea capitalului investit (atunci când se înregistrează falimentul emitentului).

Dacă avem în vedere situaţia existentă pe piaţă, riscul poate fi generat de fluctuaţia cursului sau chiar de încetinirea procesului de transformare a activelor financiare în lichidităţi dacă cererea este foarte scăzută şi nu există imediat contrapartidă pentru oferta de vânzare.

O altă caracteristică a valorilor mobiliare este că acestea pot fi emise atât în formă materializată cât şi dematerializată. Avantajele dematerializării sunt legate de:

• eliminarea costurilor generate de emisiunea propriu-zisă a înscrisurilor
• în formă materială;
• transferarea rapidă a drepturilor de proprietate prin înregistrarea
• magnetică fără a mai fi necesar un interval de timp pentru emiterea
• propriu-zisă a înscrisului;
• păstrarea pe suport magnetic a informaţiilor privind istoricul
• tranzacţiilor cu valoarea mobiliară respectivă;

• cunoaşterea în orice moment a structurii acţionariatului la nivelul unui emitent dat, înregistrarea rapidă a tuturor tranzacţiilor cu valori mobiliare şi a noilor posesori ai acestora.

Ţinând cont de caracteristicile valorilor mobiliare, structura acestora ar putea fi:

a) valori mobiliare primare de genul acţiunilor şi obligaţiunilor care
conferă posesorului fie dreptul de coproprietate, fie dreptul de creanţă şi
generează acestuia venituri viitoare.
b) valori mobiliare derivate rezultate din combinarea valorilor mobiliare primare care au o existenţă de sine stătătoare pe piaţa financiară şi a căror emisiune este legată de nevoia de protecţie împotriva riscurilor sau de necesitatea gestionării eficiente a portofoliului. În categoria valorilor mobiliare derivate se cuprind contractele forward, futures sau options.
c) produse sintetice – produse de tip coş având drept scop dispersarea riscurilor pe un număr cât mai mare de valori mobiliare ce cuprind coşul (ex: contracte pe indici bursieri).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.