Valorile jurnalistilor

Trimis la data: 2010-07-16 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Anca Fodea Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru a realiza o comunicare eficienta cu mass-media, reprezentantul biroului de presa trebuie sa tina seama de ceea ce reprezinta "persoAZnalitatea" acestui domeniu, personalitate ce deriva atat din conditiile specifice ale muncii din redactii, cat si din valorile pe care se sprijina jurnalistii atunci cand iau 414e46e anumite decizii sau indeplinesc anumite activitati. De aceea, cei care lucreaza in domeniul comunicarii cu presa trebuie sa cunoasca anumite caracteristici ale muncii jurnalistilor, sa le respecte si sa se conformeze exigentelor lor.

Libertatea presei
Principala valoare la care tin jurnalistii este libertatea presei; aceasta presupune recunoasterea dreptului jurnalistului de a cauta informatii si de a exprima opinii, fara a fi ingradit de vreo autoritate (politica, administrativa, economica, juridica etc.) diferita de cea a deontologiei profesionale.

Reprezentantii biroului de presa trebuie sa accepte faptul ca jurnalistii (editori sau reporteri) sunt cei care decid ceea ce constituie o informatie de interes (o "stire"), ceea ce trebuie publicat, cum trebuie abordat un subiect, in ce forma (in ce format sau gen), in ce stil, cu ce ton etc.

Jurnalistul trebuie lasat sa prezinte informatia pe care biroul de presa o ofera asa cum crede el de cuviinta; indicatiile, sfaturile, sugestiile constituie ingerinte in campul competentei sale profesionale. Evident, reprezentantul biroului de presa va reactiona oficial atunci cand jurnalistul a incalcat normele jurnalistice si a prezentat distorsionat o informatie; el va contacta editorul institutiei de presa in cauza, pentru a-si exprima nemultumirea, sau va trimite un material de dezmintire si va solicita publicarea lui ca "drept la replica".

Jurnalistii au dreptul sa-si exprime neingradit opiniile - din nou, fara a distorsiona faptele; este inutila si neavenita supararea sau conAZfruntarea cu presa pe tema unor comentarii critice, deoarece o asemenea reactie nu va face decat sa le creeze jurnalistilor sentimentul ca parteAZnerul de dialog este obtuz, dogmatic, agresiv, adica exact ceea ce caracterizeaza structurile de putere autori tariste. Istoria presei este istoria luptei pentru promovarea si apararea dreptului la exprimarea libera a opiniilor, iar jurnalistii sunt extrem de sensibili la orice incercare de a li se limita libertatea de opinie.

Batalia pentru apararea libertatii presei, dusa constant de jurnalistii din orice epoca si de pe orice meridian, nu se rezuma numai la actiunile impotriva diverselor restrictii care blocheaza fie accesul la informatie, fie dreptul la expresie; ea cuprinde si actiunile impotriva diverselor modalitati "pozitive" de influentare a jurnalistului prin oferte - bani, cadouri, servicii, favoruri etc.

Aceste tentative de a conditiona comportamentul jurnalistului sunt percepute negativ de catre jurnalistii ce tin la prestigiul lor si al meseriei pe care o practica si sunt aspru condamnate de catre codurile deontologice - atat ale profesiei de jurnalist, cat si ale profesiei de specialist in relatii publice.

De aceea, nu este recomandat ca membrii biroului de presa sa incerce castigarea simpatiei jurnalistilor prin gesturi excesive de generozitate; chiar daca unul sau altul dintre gazetari va ceda, mai devreme sau mai tarziu, alti jurnalisti vor reactiona negativ, difuzand in breasla imaginea unui birou de presa care vrea sa cumpere constiintele reprezentantilor presei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.