Valorile mobiliare si cotarea lor la bursa de valori

Trimis la data: 2014-11-17 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mihai_F Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nu exista in nici o jurisdictie din lume o definitie precisa a ceea ce se intelege prin "valori mobiliare". Orice bun material, dotat cu o valoare estimabila in bani, se incadreaza obligatoriu in una din urmatoarele doua categorii:
-bunuri funciare sau imobiliare, intelegand prin aceasta proprietatea asupra pamantului, respectiv a cladirilor:
-bunuri mobiliare, caracterizate, asa cum le indica si numele, prin mobilitatea lor, data de trecerea fizica de la un proprietar la altul.

Valorile mobiliare se deosebesc de bunurile mobiliare, prin dematerializarea lor, purtand si alte denumiri: hartii de valoare, titluri de valoare etc.
Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta, care confirma titularului dreptul sau patrimonial, de o anumita marime ,si asupra unei entitati bine stabilite, precum si posibilitatea de a le transforma oricand in bani, pe piata de capital. In sens restrans, valorile mobiliare sunt hartiile de valoare - actiuni si obligatiuni - emise de o anumita societate comerciala.

Actiunile sunt titluri reprezentative ale unui drept de proprietate asupra unei cote-parte din activul social al emitentului (obligatoriu particular, deoarece un activ public nu este susceptibil de insusire privata). Actiunile acorda proprietarului anumite drepturi de gestiune sau, cel putin, drepturi de control asupra gestiunii patrimoniului social, drepturi (cel putin teoretice) asupra beneficiilor, de a primi in fiecare an o cota parte din profitul net, sub forma de dividende, si, in sfarsit, dreptul la o cota parte din activul net existent, in cazul in care societatea emitenta este lichidata.

Datorita veniturilor diferite de la an la an pe care le aduc actiunile, in functie de activitatea economico-financiara a societatii respective, acestea se numesc si valori mobiliare cu profit variabil.
Obligatiunile (numite si titluri de renta daca sunt emise de catre stat) sunt titluri reprezentate prin dreptul de creanta al proprietarului asupra emitentului. Proprietarul unei obligatiuni este o persoana care a imprumutat o anumita suma de bani emitentului (statul, o colectivitate publica , societate nationala sau privata), obligandu-l astfel, pe cel imprumutat de a-l remunera, prin varsarea periodica a unei sume proportionale cu totalul imprumutului, si care se numeste, de obicei, dobanda.

Imprumutul este, in principiu, rambursabil, fie intr-o singura transa fie in mai multe transe, prin intermediul unui tabel de amortismente periodice, care pot fi constante sau variabile (in general, progresive) esalonate inca de la emisiunea titlului.
Datorita venitului fix pe care il aduc obligatiunile, acestea se numesc valori mobiliare cu profit fix. Prin emisiunea si negocierea lor pe piete primare si secundare de capital, sunt mobilizate activele financiare disponibile la investitori si redistribuite societatilor publice si private.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.