Van Gogh

Trimis la data: 2004-09-28
Materia: Arte plastice
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 4824
Autor: Florea Cristian
Dimensiune: 6kb
Voturi: 312
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vincent Van Gogh s-a născut pe 30 martie 1853 la Groot Zundert, în nordul Brabantului, în Olanda. Tatăl său, Theodorius, a fost preot reformat. Dintre cei cinci copii ai familiei el a fost cel mai în vârstă. Legătura cea mai strânsă a avut-o cu fratele mai mic cu patru ani, Theo, care l-a ajutat întotdeauna atât pe plan spiritual cât şi pe plan material.
Când a început să lucreze la renumita Galeria Goupil din Haga, Van Gogh avea 17 ani. Doi ani mai târziu avea să scrie prima scrisoare către Theo. Corespondenţa celor doi fraţi reprezintă un fenomen ciudat. Cele mai multe informaţii despre Van Gogh ne provin din cele aoproximativ 650 de scrisori păstrate.

Vincent a fost un salariat perfect, de aceea Galeria l-a însărcinat cu conducerea reprezentanţei din Londra, apoi a celei din Paris, deoarece tânărul vorbea cursiv engleza si franceza. Van Gogh părăseşte definitiv Galeria în 1876.

Câteva dintre numeroasele lui picturi: Muncitor Miner, Suferinţă, Spitalul Psihiatric Saint Paul din Saint-Remy, Bărci pe plaja Saintes-Maries-De-La-Mer, Ţărani mâncând cartofi, Pod pe ploaie, Moş Tanguy, Restaurantul Podul Sirenei, Autoportrete, Podul Langlois(din Arles), Floarea Soarelui, Lan de floarea-soarelui, Noapte înstelată, Terasa Cafenelei din Piaţa Forum, Camera Galbenă, Scaun cu pipă, Portretul Doctorului Gachet, Portretul lui Joseph Roulin, Portretul Doamnei Ginoux în costum artezian, Chiparoşi, Stradă cu chiparoşi şi stele, Biserica din Auvers, Lan de grâu cu corbi, Irişi.

Pe 17 aprilie îi scrie lui Theo: „Am adus o pictură. Pe podul rulant trece o căruţă nu prea mare, fundalul este cerul albastru. Şi râul este albastru, malul portocaliu şi verde, un grup de spălătorese poartă baticuri şi caftane colorate”.

Este vorba despre podul Langlois, care şi-a primit numele de la podarul care ridica şi cobora podul. În mai este gata a doua versiune. Pe pod se vede o doamnă cu o umbrelă, iar casa podarului se întrevede între doi chiparoşi.

Van Gogh creează o armonie prin amestecul culorilor complementare între ele fiind doar „opoziţie”. Această lucrare este simetrică. Domină culorile deschise, alocuri transparente, pe care le utilizează cu predilecţie în această perioadă. E caracteristică trasarea precisă a contururilor, clară influenţă a picturii japoneze. Însuşirea tehnicii picturale fără cusur o datorează japonezilor.

Nu păstrează mult din tehnica impresionistă, care se bazează pe contopirea contururilor. La pictarea suprafeţei apei se pot descoperi urmele pointilismului. Podul Langlois are cinci versiuni, două desene şi o acuarelă.Van Gogh a rămas fidel până la moarte vocaţiei sale pentru pictură. El a fost şi va fi unul dintre cei mai mari pictori ai secolului al XIX-lea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.