Van Schendelen - Machiavelli in Brussles

Trimis la data: 2014-11-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_B
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Toti actorii din interiorul si din jurul Comisiei joaca un rol mai mult sau mai putin important in aproape orice aspect al procesului decizional. Ei au in mod normal o contributie dominanta in emiterea de decizii atat delegated, cat si discretionary, legislatia secundara, deciziile suplimentare si contribuie atat la legislatia primara cat si la jurisdictia Curtii. Oamenii cheie din cadrul Comisiei ocupa de obicei pozitiile de nivel A inferior si nivel B superior. In calitate de sef de dosare ei realizeaza prima versiune a oricarui act legislativ sau o primesc din afara in special din partea expertilor fie in calitatea lor de membri ai unui comitet sau ca persoane independente.
Asistentii acestor functionari (nivelul B inferior) si secretariatul (nivelul C) actioneaza ca intermediari, reprezentand un important nod comunicational. Functionarii care ocupa o pozitie superioara in cadrul nivelului A, cum ar fi Seful de Unitate, stabilesc de obicei doar obiectivele, verifica proiectele in lucru si, daca este necesar, incearca sa obtina sustinere la nivelul politic al Comisiei, cum ar fi comisarul, Cabinetul acestuia sau Colegiul. Nivelele superioare pot, bineinteles, sa influenteze functionarii de la nivelurile inferioare, dar de obicei fac acest lucru doar in fazele initiale ale stabilirii agendei, cand inca nu s-a inceput lucrul la respectivul proiect legislativ.

Hull observa faptul ca "individul care este responsabil pentru procesul initial de pregatire intr-un anumit interval de timp [a unui anumit act legislativ] (prima versiune, consultari in cadrul Comisiei, consultari cu partile interesate, versiuni ulterioare, navigation through the Comission) va descoperi ca atunci cand versiunea finala este adoptata de Consiliu contine de obicei 80% din proiectul sau original".

Oamenii importanti din cadrul Comisiei trebuie sa indeplineasca inca doua criterii. Primul se refera la implicarea lor in procesul decizional. Trebuie sa aiba in vedere atat actorii din departamentele responsabili in mod normal de o anumita problema, cat si cei care ocupa pozitii in departamente care pot deveni implicate intr-un mod sau altul. De exemplu pentru o problema privind productia alimentara trebuie avuti in vedere nu doar persoanele importante din cadrul DG Agricultura, cat si cei din sectoare adiacente cum ar fi DG Sanatatea si Protectia Consumatorilor, DG Concurenta sau DG Comert. Al doilea criteriu priveste preferintele legate de diferitele politici publice. Trebuie identificati atat sustinatorii, cat si opozantii unei anumite politici.

In cadrul Parlamentului European putem distinge trei categorii importante de actori care au un rol important in cadrul procesului legislativ. In functie de importanta acestia sunt: raportorii, apoi presedintii comisiilor si coordonatorii grupurilor politice. O a treia categorie o reprezinta asistentii, consilierii si echipele care alcatuiesc cabinetele actorilor mai sus mentionati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.