Varsta de aur a dragostei Nichita Stanescu

Trimis la data: 2013-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.62 / 10
Downloads: 0
Autor: pixel07
Dimensiune: 12kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mainile si gura - simtul tactil si simtul gustative - devin simboluri in poezie. Mainile - un simbol al creatiei, iar gura - al logosului . Deci - creatie prin cuvant. Senzualismul si senzorialismul sunt accentuate de uimirea poetului - interjectia"vai".Se remarca o acutizare a perceptiei lumii in materialitatea ei; obiectele devin aspre, dure, chiar agresive:
"lucrurile sunt atat de aproape de mine
incat abia pot merge printre ele
fara sa ma ranesc..."
Strofa a doua reflecta capacitatea iubirii de a se transpune in idealitate. In concordanta cu semnificatia titlului, dragostea are o varsta de aur, care poate sugera acea traire plenara , totala a sentimentului , dar ne determina sa facem asocierea cu cealalta semnificatie a sintagmei"varsta de aur"- mitica, care confera sentimentului caracter de unicitate , de existenta atemporala si de repetitivitate , prin asocierea cu elementul divin :
"aievea vad zeii de fildes ,
ii iau de mana si
ii insurubez razand, in luna
ca pe niste manere sculptate ,
cum trebuie ca erau pe vremuri
impodobite , rotile de carma ale corabiilor"

Zeii, "manerele sculptate" insurubate in luna - o imagine vizuala , cu caracter decorativ, pur ornamental .Dupa dragostea-vis din a doua strofa:
"E un sentiment dulce acesta
de trezire, de visare"
iubirea-dans al sentimentelor este sustinuta de imagini de miscare :"Izbesc cu stanga-n roata si ea se urneste " ("rotile de carma ale corabiilor").

Referintele culturale sugereaza stari de spirit generate de sentiment:upiter - caruia i se asociaza epitetul cromatic "galben"- puterea suprema, apare diminuat ; Hera - argintie, luminoasa - este un simbol al casniciei . Sufletul-corabie "cu panzele[...] umflate de dor", pornit in cautarea perpetua , este asociat in acest ultim pasaj, cu teroarea obiectelor, printr-o relatie de recurenta .Spre deosebire de prima strofa, cand acestea doar "ranesc", in aceasta se produce o interiorizare a lumii materiale percepute la modul negativ:
"lucrurile vin
tot mai aproape
si pieptul mi-l strang si ma dor"

Iubirea-vis, iubirea-dans inseamna deci o eliberare de material, o rupere de elemental cotidian, apasator si agresiv, o proiectie in infinit. Iubirea e o cautare a absolutului. Text modern, in vers alb, cu strofe inegale, poezia abunda in marci ale subiectivitatii (marci lexico-gramaticale ale eului liric): verbe, pronume personale, pronume reflexive si adjective pronominale posesive la persoana intai .Tot o marca a lirismului subiectiv este si uimirea, starea de spirit pe care invazia sentimentului o creeaza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.