Varsta de aur a dragostei - Nichita Stanescu

Trimis la data: 2013-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: pixel07
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Volumul din 1964 cuprinde aproape in totalitate versuri de dragoste si decanteaza stilul autorului sau de elemente tulburatoare admirate de aceasta. Erosul stanccescian face elogiul starii de a fi indragostit, virbeste despre " intamplarea" existentei masculine si despre "minunea" ivirii femeii in viata barbatului. Cel putin in acest volum, senzatia de beatitudine traita prin eros este perfecta, caci "indoiala ontologica nu patrunde in poezie.Existenta este o plutire, timpul nu terorizeaza, spatiul nu constitue un obstacol.
Lirica de dragoste a lui Nichita Stanescu are trei marci statisticie : a "viziunii", a "jocului" si a simbolurilor ascensionale. Viziunea inseamna a vedea desfasurarea aproape spatiala si temporala, a trairilor umane. Indragostitul - insestrat cu o constiinta parca disociata de sine ca intreg - constata ca partile trupului sau au capatat antonime in procesul gradat al revelatiei erotice : mainile i se intind parca singure dupa femeia dorita, gura rosteste cuvinte aprinse de dor, iar obiectele personalizate formeaza in jurul sau un veritabil halou de intimitate, construind pentru perechea umana un univers exclusiv al dragostei.

Cu aproape patru decenii inaintea aparitiei versurilor lui Nichita Stanescu, simbolismul si parnasianul Al. Macedonski intuia - in Rondelul lucrurilor - faptul ca cel ce iubeste investeste obiectele din preajma cu atribute ale fiintei adorate, realizand un gen de fetisism erotic S " O, lucrurile cum vorbesc / Si-n pace nu vor sa te lase : / Lemn, catifea, bronz sau matase / Prind grai aprape omenesc ". Magia iubirii amplifica acuitatea simturilor si ipostaza eului sedus de eros este capabil sa vada nevazutul, sa dea consistenta inchipuitului, sa defineasca indefinibilul : chiar elementele imponderabile pot primi corporalitate poetica.

Astfel, imaginatia abstacta a " zeiilor de fildes" device perceptibila, poetul le atinge conturile cu nereratie si ii considera ca pe niste fetisuri, miniaturale, sculptate pe " rotile de carma ale corabiilor" ca sa ii poarte noroc navigatorului sentimental, asa cum ii ocroteau candva pe corabieri, ferindu-i de furtuni si de dusmani.

Poetul neomodernist nu ezita sa recurga la imagini consacrate in mitologia tradicionala, precum Jupiter si Hera, simbolul cuplului zeiesc indestructibil. Generos, poetul defineste momentul de gratie al implinirii sentimentake drept "o varsta de aur" , in care se reconciliaza- ca in Arcadia mitica - nu numai toate fiintele lumii, dar si obiectele din jurul lor.

Taierea iubirii este imaginata precum un "dans" extatic si ametitor, iar iuresul caruia sentimentele indragostitiilor - veritabile " zeite ale aerului" - sunt ca niste fapturi ideale proiectate pe suprafata impalpabila a eternului. In acest mod poetic paradoxal, Nichita confera " o vitalitate diafanului" , in masura sa dea consistenta chiar spatiului si formelor rarefiate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.