Vasile Alecsandri - literatura romana

Trimis la data: 2014-03-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: cojocariu_cristina.22
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura romana a fost cu siguranta una dintre cele mai cunoscute si apreciate zole intelectuale ale lumii. Foarte multi autoro romani autori /scriitori/esieisi/poeti au fost recunoscuti on afara granitelor tarii. Unul dintre acestia este Vasile Alecsandri.

Referate similare:

Vasile Alecsandri s-a nascut pe data de 21 iukie 1821 Bacau. Era fiul lui Vasile Alescsandri si al Elenei Cozoni. Locul nasterii este incert , deoarece nasterea a avut loc in ti[ul refugiului familiei Alecsandri in munti din calea armatei lui Alexandru Ipsilante(dominator muntan si moldovean) . De aceea se presupune ca poetul s-ar fi nascut in judetul Bacau.

Micutul Vasilica(cum era numit in familie) si-a petrecut copilaria la Mircesti , unde tatal sau avea o mosie. Intre anii 1828 si 1834, s-a deschis la Iasi pensionul lui Victor Cuenim. Alecsandiu a fost inscris la acel pension francez unde a studoat alaturi de alti mari scriitori si actori cum ar fi Mihail Kigalniceanu si Matei Millo. Pentru Millo datorota prieteniei stranse i-a scris Chiritele si cantece comice.

Impreuna cu alti boieri moldoveni printer care si AL.I.Cuza si Ion Negulici , a fost trimis la studii in Paris . in anul 1835 luand bacaureatul. 1837 s-a pregatit pentru un bacalaureat in stiinte, urmand cursurile Facultatii de Inginerie, pe care nu a terminat-o.

In 1844, impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Ion Ghica scoate saptamanalul Propasirea, in care poetul va publica versuri ce vor fi incluse in ciclul Doine si lacrimioare, iar in 11 ianuarie se reprezinta piesa Iorgu de la Sadagura, comedie de rezistenta in dramaturgia scriitorului.

In 1845 cu ocazia seratelor literare de la Manjina o cunoaste pe Elena, sora prietenului Costache Negri, de care se indragosteste si careia, dupa moartea timpurie din 1847 (la doar 2 ani dupa ce a cunoscut-o), ii dedica poezia Steluta si apoi intreg ciclul de poezii Lacramioare.
Chiar daca era unul dintre cei mai apreciati poeti al luii Vasile Alecsandri nu a scapat de exil.

Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntasii Revolutiei de la 1848. Miscarea revolutionara din Moldova a caracter pasnic (fiind denumita in epoca "revolta poetilor"). La 27 martie 1848, la o intrunire a tinerilor revolutionari moldoveni care a avut loc la hotelul Petersburg din Iasi, a fost adoptata o petitie in 16 puncte adresata domnitorului Mihail Sturdza, petitie redactata de catre Vasile Alecsandri.

In urma infrangerii miscarii pasoptiste Vasile Alecsandi este exilat. Dupa ce calatoreste prin Austria si Germania se stabileste la Paris, unde se intalneste cu alti militanti pasoptisti munteni; din perioada exilului dateaza poeziile Adio Moldovei si Sentinela romana.In mai 1849 pleaca, impreuna cu ceilalti exilati, la Brasov, apoi in Bucovina, iar in toamna aceluiasi an, la Paris.Scrie primele "cantecele comice" (Soldan Viteazul, Mama Anghelusa) si cateva scenete comice si muzicale. Se intoarce in tara in luna decembrie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.