Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 21
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
V. Alecsandri (1821--1890) era moldovean prin tata si mai curand
muntean prin mama; dar prin amandoi parintii avea mult sange
grecesc, din al grecilor de aici, bineinteles. Nuanta sa temperamentala
se lamureste deplin prin aceas 424f58e ta imprejurare. El are aristocratismul elinic, infatuarea aceea stapanita cu amabilitate (era de un orgoliu imens), oroarea de mediul insalubru si vulgar, aptitudinea innascuta pentru viata in cercurile fine si la curte, darul convorbirii. Junimistii si-l aminteau venind la sedintele lor.
Poetul obsecvios si rece strangea mana lui Maiorescu si a lui Jacques Negruzzi, care se grabeau sa-i impinga fotoliul, si saluta global si cu dignitate restul asistentei ridicate respectuos in picioare. Elinitatea, in sens romanesc, a lui Alecsandri se verifica in nostalgia statornica de mare si de spatiul exotic, in calatoriile lui neintrerupte, in oroarea de frig, de zapada. Iarna poetul
hiberneaza la Mircesti, primavara iese "a la recherche du soleil".

Muntii inalbiti de nea, brazii incarcati cu turturi prefera sa-i vada de pe ferestrele castelului Peles, cu picioarele "pe covoare groase unde nu patrunde frigul". Ceata Parisului i se pare infernala, cimeriana, si lumea aceasta "bantuita de stihii, vant, umezeli, ger, neguri" o socoteste gresit conceputa, pricina de fiori si triste cugetari. Si in afara de asta Alecsandri e indolent, cautator de inertie, de kief. El e un "culbec" inchis in casa lui, un pestisor incalzindu-se la soare, la superficia apei, incercand un sentiment penibil la ideea deplasarii.

Avea impresia ca daca si-ar fi constrans gandul vagabond spre un scop precis, ar fi faptuit o actiune rea, ca si cand ar fi impuscat o randunica. Destul de bogat, Alecsandri a calatorit cu voluptate toata viata, cercetand indeosebi marile calde, scaldandu-se pe tarmurile lor, cautand vehi-Istoria literaturii romane 109
culele leganate, trasurile de posta, corabiile, gondolele, mereu cu
nostalgia imbarcarii, pana intr-atat ca la Marsilia, vazand doua
vapoare, unul pentru China, altul pentru America, e cuprins de
turburare. O astfel de pasiune pentru elementul acvatic nu e proprie
romanului carpatin.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.