Vasile Parvan 1882-1927

Trimis la data: 2013-10-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoric si arheolog roman. S-a nascut in comuna Huruiesti, in imprejurimile Bacaului. A studiat la Bucuresti si apoi in Germania, unde s-a specializat in istorie antica. A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, membru al Academiei Romane si a al mai multor academii si societati stiintifice din strainatate.
S-a preocupat indeosebi de arheologia si istoria comunei primitive si a civilizatiei greco-romane. El a organizat numeroase santiere arheologice, dintre care cel mai important este acela de la Histria, si a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice si monografii, cuprinzand un material documentar vast, valoros si util.

Si-a inceput activitatea de istoric prin lucrarea de doctorat "Nationalitatea negustorilor din Imperiul roman" (1909, in limba germana), considerata de specialisti ca unul din cele mai bune studii despre dezvoltarea comertului in antichitatea clasica. In scopul rezolvarii problemelor legate de istoria Daciei, a organizat o serie de sapaturi sistematice, indeosebi in statiunile arheologice din a doua epoca a fierului (Piscul Crasanilor, Tinosul, Manastirea, Poiana).

Pe baza rezultatelor partiale ale sapaturilor a scris "Getice" (1926), o vasta sinteza istorica - arheologica, prin care a readus in prin plan al cercetarii istorice rolul politic si cultural al daco-getilor; unele lipsuri si exagerari (printre care accentuarea rolului scitilor si al celtilor in dezvoltarea culturii geto dace) nu stirbesc valoarea acestei lucrari.

Prin conceptia sa istorica idealista, expusa in studiul sociologic "Ideile fundamentale ale culturii sociale contemporane" si in eseuri (vol. "Idei si forme istorice" si "Memoriale ") a incercat sa faca o sinteza a neohegelianismului si neokantianismului.Vasile Parvan a avut un rol deosebit in crearea noii scoli romanesti de arheologie. El a organizat Scoala romana din Roma, institutie pentru perfectionarea tinerilor arheologi si istorici, si a initiat si condus aparitia anuarelor acesteia "Ephemeris Dacoromana" si "Diplomatarium Italicum" precum si prima serie a revistei "Dacia".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.