Vasile Voiculescu-Pescarul Amin

Trimis la data: 2004-12-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 15
Autor: Andreea Ivanovici
Dimensiune: 21kb
Voturi: 508
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Date despre autor, date despre opera(anul si locul aparitiei,explicatia titlului, scurta demonstratie,aprecieri critice,volumul din care face parte),rezumat,personaje, valoare artistica
Vasile Voiculescu, poet, prozator si dramaturg, s-a nascut in anul 1884, la 13 octombrie, intr-o familie numeroasa de tarani instariti din satul Parscov, Buzau, unde si-a petrecut copilaria. Pe parintii lui, Costache Voicu si Sultana Hagiu, i-a evocat, cu multa evlavie, prezentandu-I ca oameni harnici si pastratori de datini, cu respect pentru invatatura.

Cand a inceput sa cunoasca vitregiile vietii de internat sau a gazdelor inospitaliere, copilul si-a mangaiat suferinta cu amintirile legate de viata din sanul familiei sale si a satului natal, viata care s-a desfasurat in ritmuri autentic rurale, in succesiunea anotimpurilor, dupa datini si stravechi obiceiuri. Aici isi va gasi filoane folclorice care vor alimenta insasi esenta poeziei sale, potrivindu-si stilul in pas cu mersul gandirii si simtirii. El pastreaza adesea limba taraneasca, expresii si cuvinte specifice, cu reconstruiri si asocieri poetice pe masura.

A urmat cursurile scolare la Buzau, apoi la Bucuresti, la liceul “Gheorghe Lazar”. La Buzau apare cu numele Voiculescu, de la Voicu, nume pe care il va pastra toata viata. Primele incercari poetice dateaza din perioada adolescentei. In acest timp citeste mult, este preocupat de psihologie si morala. Dupa terminarea liceului se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, dar dupa un an, la dorinta familiei, se inscrie la Facultatea de Medicina.

In timpul studentiei a cunoscut-o in satul sau natal, Parscov, pe Maria Mittescu, studenta si ea la Facultatea de Medicina. Intre ei s-a infiripat o frumoasa poveste de iubire care nu s-a stins pana la moarte. In arhiva familiei s-au pastrat multe poezii de dragoste pe care Vasile Voiculescu i le-a inchinat. Din casatoria lor au rezultat cinci copii: Martha-Elisabeta, Olga-Sultana, Radu-Ilie-Vasile, Ion si Gabriela.

Desi a fost atras de literatura, iar pentru stiintele medicale nu a avut atractie deosebita, a fost un medic de exceptie. N-a ezitat sa isi faca datoria in toate localitatile tarii unde a fost detasat succesiv. A fost un medic cu mare daruire sufleteasca, un fel de “trimis al lui Dumnezeu”, cum se spune in popor, pentru cei aflati in nevoie, iar asa cum se spune in Biblie, a fost ”doctor fara arginti”. In timpul Primului Razboi Mondial a cunoscut direct ororile razboiului ca medic militar ingrijand ranitii si refuzand concediul medical legal, chiar si dupa ce fusese bolnav de tifos.

Prietenul sau Pan. M. Vizirescu i-a facut un remarcabil portret omului si poetului Vasile Voiculescu. Printre altele el spune: “ Nesovaielnic la fapta buna V.Voiculescu sarea indata unde se ivea o nevoie a ciuva, ca pentru o problema personala. Intru aceasta parea de neinteles, comparativ cu lumea inconjuratoare. Stiinta medicala o punea gratuit la dispozitia suferinzilor, fericit daca putea sa aline o durere.

Cred ca tocmai mila de omul patimit si dorinta de a-l ajuta fusesera indemnul hotararilor pentru medicina, vazand in ea arta facerii de bine. Nu stiai, poetul izvora din omul bun, sau omul bun din poet: ba nu, amandoi din aceeasi tulpina de un soi prea ales.

Fiind nascut intr-un Baragan arhaic, in care se resimtea inca amintirea de Ev Mediu timpuriu a primilor crestini carturari si martiri, in special al lui Ulfila, primul autohton care se incumetase sa traduca Biblia intr-o “limba barbara”, cea a vechilor germani, el este influentat de acesta in operele sale. Pe langa fiorul biblic este “imprumutat” de scrierile vechi indiene, de “Upanichade”, de scriitori ca Wundt, Hoefnig, Pierre Janet, dupa ce se familiarizase cu pozitivismul lui Darwin si Littre.

Devine medic, urmand profesie de alinare a chinurilor si deznadejdilor umane, dar se dedica scrisului, literaturii, care ii consacra un alt tip de lume, acea a spatiilor imaginare ale poeziei, iar, catre sfarsitul vietii, cea a magiei inferioare si a tendintei de transcendere a realitatii, ilustrate in cele mai reusite dintre nuvelele si povestirile sale. Se apropie, in felul acesta, de acelasi orizont magic si mitic in care si-a intemeiat Mircea Eliade cunoscutele nuvele fantastice.

Exista insa o deosebire de structura intre magia din scrierile lui Eliade si acea a lui Voiculescu: magul Suren Bose(“Nopti la Serampore”) detine stiinta absoluta a realitatii alternative, magia din povestirile lui Vasile Voiculescu este de fapt samanism, practicat de fiinte cu puteri in declin, “istovite”, ca in “Ultimul Berevoi”, de agresiunea constanta a lumii moderne.
Debutul literar l-a facut la prestigioasa revista “Convorbiri literare” in 1914 cu poeziile “Urare” si “Din a vremilor risipa”.

Mai toate poeziile lui, mai inainte de a aparea in volum, au fost publicate in revista “Gandirea”. Climatul de la “Gandirea” i-a oferit ca si lui Blaga si Nichifor Crainic aceleasi orizonturi inspiratoare de inalta gandire si spiritualitate.Cand avea 32 de ani, in 1916, i-a aparut primul volum intitulat simplu “Poezii”. Acesta sta sub influenta poeziilor lui Alexandru Vlahuta, Panait Cerna, Alexandru Macedonski, Octavian Goga, George Cosbuc, Dimitrie Anghel, Stefan Octavian Iosif. Asa cum arata G. Calinescu, volumul de debut cuprinde marile teme etice: mila, supunerea, suferinta, binele si raul, divinitatea, idealul si arta, traducand in fond un proces de interiorizare, de “nelinisti interioare” si de “aspre viziuni”.

In volum triumfa acea “vedere ingenioasa” cum o numeste Tudor Vianu. Un soim e “beat de zboru-i furtunatec”, “se inalta in slava”, faptura se trezeste “la nadejdea rotirii viitoare”, un vers indeamna la incordarea “ arcului nebuniei”, altul la calirea “otelului vointei”, “sublimul doarme” si “ puterile sunt infricosate” etc.Se contureaza chiar din primul volum orientarea lui Vasile Voiculescu catre lirica de inspiratie religioasa care ulterior va deveni axa principala a urmatoarelor volume.

A facut patru ani de detentie intre 1958 – 1962, absolut fara nici o vina, trecand prin mari suferinte fizice si morale. A iesit din inchisoare cu sanatatea complet ruinata. A mai trait doar 364 de zile si in noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, a murit doborat de boala, fara sa isi vada toate operele tiparite. Memoria i-a fost reabilitata in 1967, pe motiv de “eroare judiciara”, astfel facandu-se o elementara dreptate omului, medicului si scriitorului a carui opera a fost brutal intrerupta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.