Vasiliscul si Aspida - comentariu

Trimis la data: 2003-01-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 813
Autor: Oana Vasilache
Dimensiune: 331kb
Voturi: 49
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vasiliscul si Aspida - Alegoria - e un procedeu artistic care constă în prezentarea unor imagini abstracte prin intermediul unor lucruri concrete, de obicei sub măştile animaliere se ascund simboluri umane. Alegoria se bazează pe analogoe (asemănare).
Vasiliscul si Aspida - Fabula - e o specie a genului epic în versuri, în care personajele de obicei animaliere reprezintă caractere umane.

Introducere
Poemul " Vasiliscul şi Aspida" este o creţie cultă cu autori cunoscuţi Şerban Foarţă şi Andrei Ujică redactată după modelul descântecelor populare aşa cum reiese şi din subtitlu " Vasiliscul şi Aspida" este o alegorie a aspiraţiei umane către o iubire imposibilă reprezentată de fiinţa fabuloasă cu puteri suprenaturale, aspida.

Semnificaţia titlului
"Vasiliscul şi Aspida" surprinde personajele supranaturale care provoacă omului suferinţa din dragoste.

Tema
Tema poemului o constituie dorinţa omului de a atinge absolutul prin iubire, lucru de altfel imposibil căci omul şi fiinţa supranaturală aparţin unor planuri diferite, nu sunt compatibile.

Compoziţia
Din punct de vedere compozitional textul apare structurat ca povestirea în ramă.

Cuprins
Povestirea cadru cuprinde primele două strofe şi strofa finală constituite într-un plan dialogat. În primele două strofe este prezentă o invocaţie directă către un fabulist căreia i se cere să vorbească despre vasilisc şi aspidă, făpturile care provoacă suferinţa din dragoste.
" Inima-I răzbită
(de tot veşted vâscu')
de colţi de aspidă,
ochi de vasiliscu … "

Povestea propriu-zisă se desfăşoară într-un plan epic care combină câteva structuri ale creaţiei populare, incantaţia descântecului adică repetarea unor formule magice "şarpe, şerpeşte/ cu solzi ca de peşte/ pira, pira, nu pieri, şarpe" , nucleul epic de baladă (metamorfozele şarpelui în hidră, năpârcă, vasilisc cu trup de femeie şi privire vrăjită) şi basm (înfăţişarea hidrei cu 99 de capete).

Revenirea la povestirea cadru se face prin aceleaşi semne grafice şi anume linia de dialog şi asteriscurile. Strofa finală cuprinde încheierea descântecului descifrarea sensurilor adânci ale poemului. E vorba de fapt de un descântec de iubire care are rolul de a elibera omul de suferinţa provocată de patima nefastă provocată de făptura supranaturală a aspidei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.