Vedeniile Proorocului

Trimis la data: 2012-03-26
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Bratu Lucian Ionut
Dimensiune: 35kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Profetul Iezechiel, fiul lui Buzi, a fost preot, fiind deportat in Babilon in anul 597 impreuna cu regele Ioiachim.A activat intre anii 593 si 573, datandu-si profetiile in functie de anii regelui exilat Ioiachim, ca si cum l-ar fi considerat in continuare regele legitim, caci spera, poate, ca regele sa fie repus.Intelesul numelui Iezechiel (,,Dumnezeu este puternic" sau ,,Dumnezeu intareste" ) nu este niciodata invocat; poate fi, pur si simplu, numele pe care i l-au dat parintii.Despre familia lui nu stim aproape nimic.
Existenta unei sotii reiese din cap.24, 15-24(sotia acestuia moare, dar dupa cuvantul Domnului, el nu avea voie sa o planga, ca semn al faptului ca si locuitorii Ierusalimului vor fi la fel de socati dupa caderea capitalei). Faptul ca profetul indeplinea functia de preot este atestat cert de textul grecesc al cartii: ,,Iezechiel, preotul,fiul lui Buzi"; textul grecesc este lipsit de ambiguitatea celui ebraic, in care ,,preot" ar putea fi ori Iezechiel ,ori Buzi.

Se poate spune asadar ca Iezechiel era preot sau, in varianta unui acord gramatical diferit, era fiul unui preot numit Buzi.Indicatia cronologica din versetul de inceput ,,in anul al treizecilea" a fost interpretata variat de comentatori, ramanand o problema care nu si-a gasit rezolvarea.Citirea ei in cheie istorica (al treizecilea an al domniei lui Manase , a lui Nabopolassar sau de la reforma lui Iosias)este contrazisa de datele existente sau, in cazul celei din urma, pare sa fie o simpla presupunere cu sanse nesigure de a fi corecta.

Citirea in nota personala(al treizecilea an al vietii lui Iezechiel) este plauzibila doar in afara textului ebraic. Daca in acest verset ar fi vorba de Iezechiel, aceasta ar insemna ca el s-a nascut in anul 622 i. Hr., in timpul domniei imparatului Iosia(640-609 i. Hr.)Cartea care-i poarta numele prezinta un om extrem de hotarat, profund convins de nevoia de a asculta de Legea lui Dumnezeu, dar cu toate acestea cu o inima calda de pastor.

Profetul declara suveranitatea si gloria lui Dumnezeu, pe de o parte si responsabilitatea personala a pacatosului, pe de alta parte. Numele profetului apare numai de doua ori(o data apare in titlu, v. 1,1 ).In rest de nouazeci si trei de ori, Dumnezeu i se adreseaza lui Iezechiel ca unui muritor, ,,fiu al omului" sau ,,fiu de om".Cartea lui Iezechiel chiar daca accepta explicit ca poporul aflat in exil poate cunoaste prezenta divina si poate fi credincios vointei divine, este construita pe temeiuri deuteronomice; nici pentru Iezechiel si nici pentru traditia deuteronomista nu este suficienta credinta manifestata in cadrul domestic, iar cartea lui Iezechiel isi atinge punctul culminant in restaurarea centrului vital al lui Israel, Templul.

Cartea lui Iezechiel poate fi cercetata ,editorial, din doua puncte de vedere ,cu sanse diferite de evaluare corecta: in devenirea ei si in forma in care a ajuns la noi.Mai multe carti profetice tind catre o structura cu trei fatete, trasatura pe care cartea lui Iezechiel o exemplifica perfect.Schema incepe cu profetii sumbre impotriva poporului, urmate de profetii de speranta si izbavire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.