Veniturile

Trimis la data: 2005-06-21 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 5383
Autor: Oana Floroian Dimensiune: 262kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Veniturile -Prin intermediul vânzării-cumpărării sau altor operaţiuni, toate bunurile devin nişte venituri,procese la care, in mod direct sau indirect, participă toţi agenţii economici.Pentru a le studia rolul pe care îl au in mecanismul economiei,trebuie analizată formarea veniturilor.

Veniturile - Punctul de pornire în formarea lor constă în obţinerea sumelor din vânzarea bunurilor create de unitătile economice sau institutionale, cele mai cunoscute fiind intreprinderile.Sumele obtinute sunt impărtite intre participantii respectivi in functie de contributia fiecăruia sub formă de factori de productie.

Veniturile respective sunt: profitul,salariul,dobanda si renta. Fiecare posesor de factor de productie participant la producerea acestor bunuri economice primeste pentru serviciul efectuat o parte din venitul general al unitătii, un venit specific.
Distribuirea bunurilor economice are loc cu impărtirea venitului intre participantii directi la obtinerea lui.Profitul remunereaza in esenta contributia acestora realizata prin intermediul capitalurilor.In societate apar o multitudine de reimpartiri,de redistribuiri ale veniturilor deja impartite,iar partea ce revine fiecarui participant este rezultatul raportului dintre cererea si oferta de pe piata fiecarui factor de productie.Posesorul factorului de productie este avantajat atunci cand cererea este mai mare decat oferta,deoarece va putea pretinde un venit mai mare pentru serviciul factorului respectiv.

Pentru a mari venitul unui factor,fara a scadea partea ce revine celorlalti factori,trebuie sa creasca venitul total realizat.Marimea venitului depinde si de productivitatea marginala a factorului respectiv.Initiatorul si organizatorul unei activitati economice, managerul sau intreprinzatorul,ocupa un rol deosebit in cadrul firmei,deoarece el se implica intotdeauna cu priceperea sa,insa mai poate participa cu capital tehnic,de aceea primeste din venitul general parti corespunzatoare intregului aport.

Daca este detinatorul tuturor factorilor de productie,isi va insusi intregul venit,suma primita va include si salariul pentru munca depusa,renta-pentru pamant si profit-pentru capitalul folosit,insa si salariatii pot participa la activitatea unitatii economice,incluzand nu numai munca,ci si capitalul,fiind remunerati in mod adecvat.Pe piata fiecarui factor de productie exista intotdeauna un anumit raport intre cerere si oferta ,care isi pune semnificativ amprenta asupra marimii venitului.

Salariul
Salariul este o marime permanent supusa unor procese contradictoriide diferentiere si de apropiere-egalizare,de la o persoana la alta. Privit din punctul de vedere al desfasurarii activitatii economice,adica al faptului ca aceasta activitate presupune combinarea factorilor de productie din care munca nu lipseste,salariul reprezinta un cost ,o componenta a consumului total de factori de productie pentru obtinerea unui anumit bun economic.

Atat marimea salariului,cat si diferentele dintre salarii trebuie stabilite in asa fel incat sa pastreze permanent vii interesul pentru munca si aspiratia la ridicarea pregatirii,ca determinante pentru obtinerea unui salariu mai mare ca urmare a cresterii productivitatii muncii.Din punctul de vedere al salariatului,suma de bani pe care o primeste atunci cand lucreaza constituie salariul nominal.Dupa retinerea impozitului pe salariu si a altor taxe legale,ceea ce ramane este salariul nominal net.Salariul nominal reprezinta suma de bani platita salariatului pentru activitatea depusa.

Castigul nominal este format din veniturile banesti totale incasate de un salariat pentru aportul sau la activitatea economica.Salariul minim garantat legal are o importanta deosebita ,deoarece acesta reprezinta salariul fixat pe cale legala pentru a garanta salariatilor din categoriile defavorizate un venit nominal care sa corespunda minimului de subzistenta,determinat concret-istoric,in cadrul unui mediu economico-social dat.

Cantitatea de bunuri materiale si de servicii de consum personal care poate fi cumparata,la un moment dat,cu salariul nominal net reprezinta salariul real,care difera de la o perioada la alta.Salariul real este determinat de marimea salariului nominal,cu care este direct proportional,si de nivelul preturilor bunurilor economice de consum personal,cu care este invers proportional.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.