Verbul

Trimis la data: 2006-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.13 / 10
Downloads: 1994
Autor: Anonim
Dimensiune: 7kb
Voturi: 111
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Verbul este partea de vorbire care arată acţiunea, starea sau existenţa. El îşi modifică forma după timp, persoana, numar, MOD. Verbele care îşi modifică forma după persoană şi care în propoziţie au funcţie sintactică de predicat sunt la MODURI PERSONALE sau PREDICATIVE. Modurile personale sau predicative: MODUL INDICATIV arată o acţiune sigură, reală. MODUL CONJUNCTIV arată o acţiune posibilă, realizabilă. Acest mod se recunoaşte după cuvâtul să din componenţa lui.
Modurile personale sau predicative:Modul indicativ arată o acţiune sigură, reală.

MODUL CONJUNCTIV arată o acţiune posibilă, realizabilă.
Acest mod se recunoaşte după cuvâtul să din componenţa lui.

Modul conditional-optativ arată acţiuni posibile, a căror realizare depinde de o condiţie sau exprimă acţiuni dorite.
Acest mod se recunoaşte după cuvintele aş, ai, ar, am, aţi din componenţa lui.

Modul imperativ arată acţiuni posibile, asociate cu voinţa vorbitorului de le vedea realizate, fiind îndemnuri, ordine, porunci.

Perfectul compus exprimă o acţiune trecută şi terminată în momentul vorbirii.
Într-o naraţiune din comunicarea curentă şi orală, perfectul compus se foloseşte pentru a prezenta acţiunile, evenimentele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.