Verificarea calitatii materiilor prime - semifabricatelor si produselor finite din industria extractiva

Trimis la data: 2013-06-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 2
Autor: Beatrice gheorghe
Dimensiune: 90kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Produsele zaharoase sunt produse care se caracterizeaza prin valoare alimentara ridicata, aspect exterior placut iar gustul si aroma sunt fine. In alimentatie reprezinta o sursa de energie avand in medie 300...400 cal/ 100 g produs, ciocolata si halvaua ajungand pana la 450...600 cal/ 100g.
In grupa produselor zaharoase se incadreaza :
- produsele zaharoase propriu- zise
- cacao si ciocolata
- produsele de cofetarie si patiserie
2.1. Materiile prime
Pentru fabricarea principalelor produse zaharoase sunt necesare urmatoarele materii prime:
-zaharul
-glucoza
-mierea
-amidonul
-laptele, produse lactate
-materii grase.

Zaharul
-este materia prima de baza folosita pentru obtinerea produselor zaharoase participand in proportie de 90...92% in componenta lor, de unde si denumirea de produse zaharoase.Se foloseste atat sub forma de zahar tos cat si cubic sau pudra.Utilizarea zaharului ca materie prima mecesita si cunoasterea unor proprietati ce pot influenta desfasurarea procesului tehnologic. Astfel, zaharul este usor solubil in apa, solubilitate ce creste cu temperatura.

Incalzit la temperaturi ridicate, dar sub punctul de topire( 185..186ºC), zaharul se ingalbeneste, se brunifica usor, isi pierde structura cristalina si formeaza produsi noi de descompunere. La temperatura de topire apar substantele colorante iar la 190ºC se transforma intr-o masa brun inchisa, solubila in apa, denumita ZAHAR CARAMEL, amara, cu aroma si miros caracteristic si cu putere mare de colorare.

Zaharul invertit
-se foloseste ca inlocuitor al siropului de glucoza si reprezinta un amestec in parti egale, de glucoza si fructoza.
Intrucat fructoza este higroscopica, poate fi folosit mai ales la prepararea maselor pastoase ( fondant, martipan) pentru a preveni intarirea acestora.Siropul de zahar invertit - se prepara prin invertirea siropului de zahar in prezenta unui acid ( HCl). Este usor solubil in apa si are aceleasi intrebuintari ca si zaharul invertit.

Glucoza
-este un monozaharid ( C6H12O6) prezent in mierea de albine, fructe si sucul de fructe. Se poate obtine si pe cale industriala, prin hidroliza acida sau enzimatica a amidonului, sub forma de glucoza solida, cristalina, sau sirop de glucoza.In fabricarea produselor zaharoase ( bomboane, marmelada, siropuri) se foloseste mai ales siropul de glucoza si glucoza solida.Siropul de glucoza concentrat este un lichid vascos, transparent, incolor, sau usor galbui, fara miros sau gust dulceag. Prezinta stabilitate la incalzire si are un ph slab acid.

Glucoza solida este usor galbuie, alb galbui, dulce, usor solubila in apa. Glucoza este mai putin dulce decat zaharul pur si folosita atenueaza dulceata accentuata a produselor obtinute cu acesta.Mierea - este un lichid vascos, de culoare galben pai pana la brun roscat , cu gust dulce si miros specific, functie de provenienta. Este un produs natural ce se extrage din faguri prin centrifugare si presare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.