Veronica Micle

Trimis la data: 2010-03-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.89 / 10
Downloads: 621
Autor: Ozana Stoleru
Dimensiune: 47kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Veronica Micle (nascuta Campeanu), pe care Marele Eminescu, avea sa o cunoasca abia in anul 1872, la Viena.Casatorita inca de la 14 ani, cu Stefan Micle - profesor universitar si apoi rector al Universitatii Iesene - Veronica Micle, va avea doua fiice - Valeria si Virginia Livia, alintata "Greiere".
Ramasa vaduva, inca de la 29 de ani, Veronica avea sa aiba parte de o tumultoasa relatie cu Mihai Eminescu, in speranta intemeierii unei familii, incercarea lor fiind sortita esecului. Se stinge din viata la 3 august 1889, covarsita de durerea mortii "Eminului sau iubit".
Miţule iubit,

De ce mă imitezi ? Când îţi zic eu ţie ,,Dragul meu" tu îmi zici ,,Draga mea". Am să-ţi fac proces că-mi plagiezi dezmierdările, ştii că aceasta e o contravenţiune prevăzută cu penalitatea cutare, paragraf cutare, poate din procedura penală, prin urmare de-acu-nainte cată şi nu mă mai îngâna.

Mă întrebi ce voiesc şi de ce sunt tristă ? Am o mie şi una de cauze pentru întristare şi nici una pentru a fi veselă.
Mă întrebi ce-mi lipseşte — toate îmi lipsesc, dar mai presus de toate Tu eşti care-mi lipseşti.

Deprinsă de copilă chiar a fi sub aripile cuiva, îndată după moartea lui tu ai venit, te-am văzut şi m-ai mângâiat, să mă crezi că mai nu am avut timpul să simt nici golul ce l-a lăsat în urma lui şi nici urmările neapărate a acelei dureroase pierderi.

Acuma însă, cu cât vremea trece, cu cât mă întorc cu gândul îndărăt, şi văzându-mă zilnic atât de singură, în prada gândurilor, mă cuprinde o jale, dar o jale care e cu atâta mai periculoasă cu cât e mai ascunsă şi mai uniformă, astfeli că o simt cum, încet, încet, mă doboară.

Mă întrebi, doreşti a şti de la mine că ce anume să faci, să-ţi spun dorinţa mea. Ştii ce vreau cu stăruinţă, ştii ce doresc ?
Je desire ardement, je veux être près de mon cher petit Eminescu, rien que le voir et tous mes maux disparetront comme par enchantement.
Da, scumpul meu, voi, însă nu crede că această a mea dorinţă o aşi pune cândva mai presus de cariera şi viitorul tău, jamais, plutôt mourir moi que detruire ton avenir — agis donc en conséquence.

Să viu la Bucureşti, apoi da, să viu, dar tu ştii prea bine ce scump e drumul, dacă ai putea să-mi scoţi un liber-permis viu eu fuga şi cu iuţeala drumului de fier, mai iute nu pot.
Mai săptămâna trecută am primit o scrisoare, scrisă cu plumbul, de la Hanrieta, în care mă lasă a înţelege că timp de 6 săptămâni a fost aşa de nenorocită încât m-a uitat nu numai pe mine, dar s-a uitat pe sine însăşi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.