Versiuni ale modelului cultural american

Trimis la data: 2010-05-08
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Dumitrescu Arina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modelul cultural american poate fi considerat hegemonic si in acelasi timp marginalizat. Foarte mediatizat, modelul in cauza suporta presiunea modernitatii si mondenitatii culturale, care erodeaza prin exportul de imagine, de valorile culturale propriu-zise. Imaginea culturala americana este probabil cel mai vandut produs cultural, in aceasta existand de fapt o performanta a societatii moderne americane de a face fata provocarilor modernitatii.
Perceptia asupra unei Americi (de Nord) culturale este in constructie, deoarece inca mai predomina interpretarea conform careia Statele Unite nu sunt decat o copie culturala a Europei iluministe si liberale. Este desul de dificil ca la noi in tara, dar si in alte parti ale lumii sa existe un consens in privinta modelului cultural american. Privit ca model al democratiei, ori ca "jandarm al lumii", acest model suscita cele mai contradictorii interpretari, subsumabile unei dichotomii pe care lumea democratica si ne-democratica, liberala, si arutocratica le comporta.

Se poate spune ca unele surse considera acest model ca promotor al unui imperialism cultural, so alte surse il privesc ca adevaratul consstructor al lumii postmoderne. Nu este aici locul sa detaliem teoriile pro si contr care au fundamentat si fundamenteaza in continuare interesul aproape unanim pentru cunoasterea acestui model cultural. Aceasta cunoastere nu mai trebuie motivata, activata si prin forta imprejurarilor trebuie sa tinem seama de structura influenta a acestui model. Am spus prin forta imprejurarilor, pentru ca circumstantele actuale sunt in mod marcat cele ale unei lumi globalizate, si asa cum aratat in alt loc, procesul de globalizare este cel care directioneaza performantele unui model cultural.

Modelul cultural american este si cel mai mediatizat pentru ca si-a asigurat performanta in aproape toate domeniile, excelenta unor standarde. Dar tocmai pentru ca el cunoaste cea mai ampla extensiune, este cu atat mai mult expus unor distosiuni care sa pot sa il indeparteze de la tezele pe care este cladit, adica sa nu mai corespunda cu angajamentul teoretic care il face dsitinct fata de alte modele. Consideram, din punctul nostru de vedere, ca particularitatea modelului cultural american consta in legatura dintre ceea ce baza sa ideala pretinde si praxis-ul vietii sociale, aceasta congruenta dintre idealismul unei lumi ce se caracterizeaza prin imanenta si politicile

care pun in viata reala o reforma continua, o optimizare ca politica nationala, daca putem spune astfel. In aceasta scurta prezentare a modelului cultural american, suntem nevoiti sa comprimam cateva trasaturi principale, pe care le privim ca esentiale pentru determinarea specificului acestui model. Doua sunt acestea : modernitatea modelului american, chestiunea hegemonismului si a marginalizarii sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.