Vertebrate acvatice - rechinii

Trimis la data: 2002-12-15
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.60 / 10
Downloads: 4236
Autor: Adelina Lupu
Dimensiune: 30kb
Voturi: 338
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rechinii fac parte din increngatura vertebratelor-subincrengatura gnatostomi-supraclasa pesti-clasa pesti cartilaginosi-ordinul rechinilor. Supraclasa pesti cuprinde peste 20.000 specii de vertebrate acvatice (ape dulci,salmastre,marine) mediu de care sunt legate particularitatile structurale si comportamentale.
Caracterizare

Corpul : forma hidrodinamica , acoperit cu solzi ososi, de origine dermica. Membrele reprezentate prin inotatoare perechi : pectorale si ventrale(abdominale),prezinta si inotatoare neperechi : dorsala,anala si codala(cu lobi egali sau inegali).

Tegumentul : epiderma multistratificata cu celule mucoase si derma (tesut conjunctiv) cu celule pigmentate ,produce solzii : cicloizi,ctenoizi ,placoizi.

Musculatura – striata – dispusa in benzi longitudinale formate din miomere separate de miosepte(unele specii au muschi transformati in organe electrice).

Scheletul este cartilaginos sau osos :
-scheletul capului :cutia craniana si scheletul fetei(apar falcile si oasele palatine),arcuri branhiale,
-scheletul trunchiului : coloana vertebrala (vertebre biconcave – amficelice) cu doua regiuni – regiunea trunchiului si regiunea codala,coastele,
-centurile :scapulara(leaga inotatoarele pectorale de cap) si pelviana (leaga inotatoarele ventrale de trunchi),
-scheletul inotatoarelor format,in general,din raze scheletice.
Sistemul nervos reprezentat prin : sistemul nervos central (encefal si maduva spinarii) si sistemul nervos periferic (nervii cranieni,rahidieni sau spinali si ganglionii nervosi).

Encefalul – particularitati :
-creierul anterior : o masa nervoasa unica nedivizata in emisfere cerebrale, lobi olfactivi bine dezvoltati si doi corpi striati (controleaza instinctele,integreaza organismul in mediul de viata),
-tuberculii bigemeni(corpii optici) bine dezvoltati (ochiul fiind organ important al orientarii),
-cerebelul a carui dezvoltare mare este in legatura cu diversitatea si amploarea miscarilor.

Organele de simt sunt bine dezvoltate :
-linia laterala,organul tactului de la distanta(caracteristic pestilor) percepe directia presiunea aerului si salinitatea apei,
-ochiul lipsit de pleoape,cristalinul sferic,acomodarea realizandu-se prin procesul falciform(prelungire a coroidei).
-urechea interna (prima aparitie in lumea animala): utricula ,sacula,canale semicirculare si o scurta lagena;acest labirint contine endolimfa in care plutesc otolite,
-fosele olfactive cu celule sensitive,
-muguri gustativi localizati in mucoasa bucala,pe buze.

Aparatul digestiv este adaptat la natura hranei : tubul digestiv, diferentiat in segmente,la unii pesti se deschide in cloaca,dintii – foarte numerosi la speciile rapitoare – sunt conici si se pot gasi pe toate oasele cavitatii bucale,avand rol prehensil,retin prada,glande anexe :ficatul si pancreasul.

Aparatul respirator patru perechi de branhii lamelare.
Aparatul circulator : inima bicamerala (atriu si ventricul) cu sange venos si un sistem inchis de vase.
Aparatul excretor :doi rinichi si doua uretre ce se deschid in cloaca sau la exterior.
Inmultirea : sexe separate,fecundatie externa la pesti ovipari(spermatozoizii produsi de cele doua testicule si ovulele produse de ovare,ajung in apa) si interna la formele ovovivipare si vivipare,dezvoltarea – fara metamorfoza.

Ordinul rechinilor cuprinde pesti foarte buni inotatori(corp fuziform),rapitori-cu dinti ascutiti si numerosi,ovipari,ovovivipari si vivipari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.