Viata Sfantului Apostol Andrei

Trimis la data: 2006-01-29
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.89 / 10
Downloads: 4334
Autor: Grigore Stan
Dimensiune: 18kb
Voturi: 261
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Numele său este de origine greacă „Andreia” (însemnând bărbăţie sau valoare) şi se pare să fi fost destul de răspândit printre evreii din secolele II şi III î.Hr. În cronologia Apostolatului Creştin, cel care se bucură de prima informaţie şi prezentare este Sfântul Andrei, care va primi în cosecinţă supranumele de „Cel Dintâi Chemat” (la apostolate). Sfântul Andrei s-a născut, împreună cu fratele său Simion, supranumit şi „Chefa„ (Petru), în familia lui Iona, după cum ne informează Sfântul Ioan, Apostolul şi Evanghelistul reproducând cuvintele Mântuitorului cand l-a întalnit prima dată pe Sfântul Petru.
Betsaida, nume derivate din armaicul „Bet-saida” însemnând Casa peştilor sau Casa pescuitului, este o localitate aşezată pe malul lacului Ghenizaret, deci în Galileea, nu departe de Capernaum.Cetatea este numită „Cetatea lui Andrei şi Petru”, dar şi a lui Filip, un alt Apostol al Domnului. Tot aici se va produce şi minunea înmulţirii pâinilor şi peştilor şi săturarea „celor ca la cinci mii”.
În acest timp, Iisus „S-a dus în munte să se roage”.

În drum spre Betsaida, având vântul împotrivă, ucenicii se chinuiau vâslind. Iisus a venit la ei „Umblând pe mare”. Văzându-l, ucenicii s-au tulburat, dar Iisus le-a zis: „Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi“. Suindu-Se pe corabie, vântul s-a potolit.

Numele „Andrei” derivă din grecescul „Andreas”, care înseamnă viteaz, bărbătesc. Acesta este un nume grecesc, deşi Sfantul Apostol Andrei era iudeu. Acest nume este întâlnit în opera lui Herodot, Plutarh, Pausanias. Acest nume,.ca şi acela de Filip sau Nicodim, devenit foarte comun la iudei sub influenţă grească, începând cu secolul II înainte de era creştină. În Talmudul din Ierusalim se vorbeşte de un rabin numit Andrei. Ocupaţia Sfântului Andrei înainte de a deveni ucenic al lui Iisus era aceea de pescar.

Dintre cei ce vor deveni Apostoli ai Domnului, mai practicau ocupaţia de pescari, pe lânga Andrei şi Simion-Petru, şi Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu. În timpul activităţii publice a Mântuitorului şi chiar după înviere, ucenicii Domnului işi vor practica meseria de pescari, când ocazia şi necesitatea se iveau. Deci fraţii Andrei şi Simion-Petru aveau, ca să zicem aşa, situaţie bună din punct de vedere social în momentul când au fost chemaţi în rândul ucenicilor Domnului.

Faptul este important şi trebuie subliniat, pentru a cunoaşte că ei, ca şi fiii lui Zevedeu, renunţau la aceasta situaţie certă,dând urmare, dintr-un impuls lăuntric, chemării pe care le-o va adresa Mântuitorul de a deveni în ceaţa apropiaţilor Săi. Cum s-a arătat, Sfântul Apostol Andrei şi-a însuşit, laolaltă cu ceilalţi Apostoli şi în aceleaşi condiţii ca aceştia, cuprinsul învăţăturii evanghelice;astfel încât, Iisus putea să-i numească pe cei mai apropiaţi ucenici ai Săi “prieteni”.

Sfântul Apostol Andrei şi Întemeierea Bisericii din Scitia Mica (Dobrogea). Este mai presus de orice îndoială că toţi Apostolii Domnului s-au numarăt, atât timp cat s-au aflat în viaţă, printre misionarii cei mai activi ai Bisericii. În anii 49-50, când, după simodul din Ierusalim, a avut loc desigur, tragerea la sorţi pentru împărţirea lumii cunoscute în epoca între Sfinţii Apostoli, revenindu-le fiecaruia un spaţiu misionar, provincial cunoscut sub numele de „Scitia Mică”, aşezată la hotarul nordic al Imperiului Roman, era bine cunoscută Sfinţilor Apostoli şi ucenicilor lor. Sciţii erau, de asemenea, cunoscuţi iudeilor.

Un oraş care aparţine seminţei lui Manase. Bet-Sean este numit în secolul II „Macabei”, oraşul sciţilor, în Vulgata Civitas. În aceste condiţii, înscrierea Sciţiei ca spaţiu misionar pentru Sfinţii Aposoli şi pentru ucenicii lor nu mai poate constitui o surpriză, anterior şi în epoca, sciţii deşi considerat mai puţin evoluaţi şi civilizaţi, erau totuşi, cunoscuţi ca etnie distinctă şi susceptibila de o dezvoltare pozitivă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.