Viata in pesteri-liliecii

Trimis la data: 2005-06-02
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 4235
Autor: Petrisor Chiriac
Dimensiune: 193kb
Voturi: 461
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin procese de evolutie, unele plante si animale s-au adaptat la viata in pesteri. De obicei, aceste organisme traiesc langa intrarea pesterii, insa unele specii au patruns pana in partea intunecata. Viata din pesteri poate fi impartita in specii care traiesc exclusiv in pesteri si cele care traiesc o parte a timpului in pesteri dar ies si in afara acestora.
Desi speciile care traiesc doar in pesteri nu vad, organele tactile sunt foarte dezvoltate. Animalele care traiesc exclusiv in pesteri au ca hrana toata materia comestibila, ca de exemplu microorganisme si materie organica in descompunere, adusa in pesteri de catre torente.

Liliecii sunt un exemplu de animal care utilizeaza pesterile in scopuri de odihna si hibernare, dar cauta hrana in afara pesterii. Mari depozite de guano (excremente de liliac) s-au acumulat cu secolele in pesterile unde liliecii se aduna. Aceste depozite sustin o multime de insecte si organisme simple. Guano este uneori folosit ca fertilizator.

Numarul de lilieci care populeaza o pestera mare poate fi incredibil. De exemplu, sute de mii de exemplare pot fi vazute in zborul de seara al liliecilor din Pesterile Carlsbad, New Mexico, S.U.A. Pentru ca lipsa luminii solare nu permite cresterea plantelor verzi, fungii (ciupercile) reprezinta singura planta care poate creste in pesteri. Apa freatica care contine substante organice dizolvate deseori ofera hrana pentru fungi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.