Viata la tara de Duiliu Zamfirescu

Trimis la data: 2015-11-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Dorin
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viata Ia tara face parte din Ciclul Cumanistenilor alcatuit dintr-o serie de cinci rpmane: Viata la tara, Tanase Scatiu, in razboi, indreptari, Anna. Scriitorul este "tezist desi nu accepta teoriile lui CD. Gherea. Regretul sau dupa o lume care apunea la sfarsitul secolului al XlX-lea, o lume a clasei feudale idealizata de apartenenta sa la o constiinta nationala si de exilul sau diplomatic in Italia, il gasim in I lata la tara. in Tanase Scatiu pe care-l definea prin "mitocanul de Scatiu", el vrea sa critice lumea burgheza ,"o lume aproape noua: lumea arendasilor" in ascensiune "pe temeliile unei idei poJitico-sociale a raposatului Bratianu"
Ciclul va fi deci expresia unui protest antiburghez, a ostilitatii scriitorului fata de partidul liberal si o continuare a traditiei marilor clasici I.L.Caragiale, M.Eminescu, I.Slavici, care au avui aceeasi atitudine critica. De aceea scriitorul isi propune "am sa judec pe parlitii de arendasi ajunsi bogati, factori politici, falsi in intaia si a doua generatie", fiindca ii repugna ceea ce este degradant in valorile umane. De aici interferenta de realism, de clasicism si de romantism in structura romanelor sale. De aceea in romanul in razboi el.este la mare distanta de versiunea oficiala, care facea din rege si capii politici liberali castigatorii razboiului ci lauda pe ofiterii si soldatii, care facusera dovada patriotismului autentic, ei reprezentand ."poporul acesta".

Caracterul moralizator de factura clasicista se va accentua in indreptari si Anna si de aceea ele raman mai slab realizate sub raportul valorii literare. La trecerea timpului raman doar valorile alegandu-se mai ales acele creatii, care au un rol important in evolutia fenomenului literar. Rolul si locul romanelor lui Duiliu Zamfirescu este de a fi o veriga importanta in lantul istoriei literare, a romanului romanesc, reprezentat prin momente semnificative marcate de Nicolae Filimon, loan Slavici, Duiliu Zamfirescu, Mmail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Hortensia Papadat Bengescu, Mateiu Caragiale, George Calinescu, Marin Preda, Augustin Buzura.

Viata la tara este un roman realist fiindca tema o formeaza viata rurala romaneasca de la sfarsitul secolului al XlX-lea, marcand momentul de apus al clasei feudale si aparitia burgheziei rurale reprezentata de arendasi. Altfel spus este momentul penetrarii relatiilor de productie capitaliste in viata rurala romaneasca, continuand in alte conditii social-istorice pe loan Slavici.

Dinu Murgulet este personajul principal al romanului si reprezinta categoria sociala a boierimii traditionale alaturi de Sasa Cumanisteanu, Matei Damiap si Mihai . Cumanisteanu. Actiunea romanului este simpla fiindca asa este viata patriarhala clar incepe cu momentul declansarii conflictului. Tanase Scatiu si mama sa Profira vin in vizita la Dinu Murgulet, ca vecini de mosie, cu un scop bine precizat, acela de a pune la cale o mezalianta, adica casatoria dintre grosolanul si obraznicul Tanase Scatiu si Tincuta, fiica lui Dinu Murgulet. Este un mod in care arendasul Tanase Scatiu, dupa ce pune mana pe o mosie, vrea sa mai obtina una, pe cea a lui Dinu Murgulet.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.