Viata lui Eminescu

Trimis la data: 2003-11-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 9016
Autor: Valentin Pavel
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1125
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1850 - 15 ianuarie,se naste la Botosani Mihail,poetul,al saptelea copil al lui Gheorghe Eminovici si sotiei acestuia,Ioana. 1858-1862 - copilul Mihai a urmat urmat clasele I,II,III si IV la Cernauti,la liceul National Hauptschule,iar clasa I din gimnaziu,la Ober-Gymnasium,tot în Cernauti.
1862-1863 - repeta clasa ,dar mai apoi paraseste definitiv cur- surile plecând în vacanta la Ipotesti,de unde nu s-a mai întors.

1865 - se afla în gazda la profesorul sau Aron Pumnul,ca îngriji- tor al bibliotecii acestuia.

1866 - moare Aron Pumnul.Cu aceasta ocazie sapte învatacei gimazisti tiparesc o brosura închinata lui Aron Pumnul. A doua dintre poezii este semnata:M.Eminovici.Aceasta poezie dedicata lui Aron Pumnul,va fi publicata mai târziu în revista ,,Familia".În acest an are loc debutul adevarat a poetului,si anume poezia ,,De-as avea…" ,publicata în ,,Familia" de catre Iosif Vulcan,care îi va schimba numele în Mihai Eminescu.Tot în acest an are loc si debutul în proza cu nuvela,,Lanul de aur",tradusa dupa Onkel Adam.

1867 - intra în componenta trupei lui Iorgu Caragiale,unde are ro- lul de sufleur si copist. - apar poeziile:,,Ce-ti doresc eu tie,dulce Românie" si ,,La ,,La Heliade".

1868 - este angajat ca sufleur si copist la trupa lui Mihail Pascaly. publica în ,,Familia"poeziile ,,La o artista" si ,,Amorul unei marmure".

1869 - se înscrie la Facultatea de filozofie ca student extraordinar, lipsindu-i bacaloreatul.

1870 -publica în,,Convorbiri literare"poeziile,,Venere si madona" si ,,Epigonii".Tot în acest an publica renumitul basm ,,Fat- Frumos din lacrima"în aceeasi revista.

1872 - anul probabil al întâlnirii cu Veronica Micle,la Viena,unde era plecat pentru studii. - întors în tara citeste în cadrul unei sedinte ale ,,Junimii" cîteva poezii scrise în timpul studiilor în strainatate,printre care si ,,Lacul". - se înscrie la Universitatea din Berlin,fiind înmatriculat ca student ordinar.

1874 - este numit directorul Bibliotecii din Iasi.

1875 - devine revizor scolar

1876 - ramâne fara slujba,primeste postul de corector si redactor al partii neoficiale a unui ziar din oras. -,,Convorbiri literare"îi publica câteva poezii printre care si ,,Lacul", ,,Melancolie" si ,,Dorinta".

1879 - este anul în care sunt publicate primele patru scrisori - anul în care Veronica Micle ramâne vaduva.

1882 - citeste ,,Luceafarul" de mai multe ori în cadrul sedintelor ,,Junimii" -relatiile cu Veronica Micle se strica

1883 - este internat pentru o vreme in spital.Aceasta perioada este foarte productiva pentru Eminescu,fiindu-I publicate o multime de poezii.

1884 - moare tatal sau

1885 - îsi continua slujba la biblioteca.

1887 - pleaca la sora sa Henrieta,la Botosani,unde este internat - este trimis la Viena de junimisti,în speranta de a se însanatosi

1888 - ultimile poezii tiparite când Eminescu era în viata au fost ,,La steaua", ,,De ce nu-mi vii" si ,,Kamadeva".

1889 - 3 februarie Eminescu este internat în spitalul ,,Marasesti" din Bucuresti si apoi este transportat în sanatoriul ,,Caritas". - 15 iulie ora 3 poetul moare,fiind îngropat în cimitirul Bellu -Veronica Micle înceteaza din viata pe 3 august în chilia manastirii Varatec. -moare pe 14 octombrie acelasi an sora sa Henrieta,care-l îngrijise pe Eminescu în ultimi ani de viata. -tot în acest an moare si Ion Creanga.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.