Viata lui Florence Nightingale

Trimis la data: 2012-10-13
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 1
Autor: mihaelajohn21
Dimensiune: 14kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Florence Nightingale s-a nascut pe data de 18 mai 1820, in Florence, Italia, intr-o familie instarita. Numele i-a fost pus dupa orasul natal. A avut parte de o educatie aleasa, parintii ei incurajand-o sa studieze, in special tatal ei, care i-a fost tutore la inceput, urmand ca mai tarziu sa ia cursuri de la Joseph Sylvester, un matematician notabil din acea perioada.Inca de la o varsta fargeda obisnuia sa viziteze familii sarace, insa interesul ei pentru oamenii bolnavi devenise din ce in ce mai mare. La acea vreme, meseria de asistenta medicala era vazuta ca si o meserie in care nu era nevoie de inteligenta sau de studii pentru a o practica,.
In anul 1845 s-a hotarat sa studieze nursingul. Parintii s-au impotrivit si au incercat sa o descurajeze, dar ea s-a opus vehement sustinand ca este o chemere de la Dumnezeu prea puternica pentru a o ignora. Intre 31 iulie si 13 august 1850 viziteaza pentru prima data "The Institute of Protestant Deaconesses", din Kaiserwerth, Germania. Institutul fusese infiintat initial pentru ingrijirea saracilor, in anul 1833, iar cu timpul acesta s-a transformat intr-o scoala de instruire pentru asistente medicale si profesoare. Vizita facuta a convins-o pe Florence cu privire la posibilitatea de a transforma nursingul intr-o vocative pentru femei.

La intoarcerea acasa si-a continuat vizitele si la spitalele din Londra, iar in toamna din 1852, vizitele ei s-au extins si la spitalele din Edinburgh si Doublin. In anul 1853 a acceptat primul post de administrator la spitalul pentru femei invalide din clasele superioare.
In martie 1854 a izbucnit razboiul Crimeii, iar rapoartele despre suferintele celor raniti si bolnavi de pe campul de lupta, au creat revolta in Marea Britanie. Florence Nightingale s-a oferit sa ajute bolnavii de razboi, imbarcandu-se pe 21 octombrie 1854, impreuna cu 38 de asistente, avand destinatia finala Crimeea.

Au debarcat la Scutari, un spatiu urias, si plin de mizerie, unde infectia era in floare. Cu toate acestea, inainte de sfarsitul anului 1854, Florence impreuna cu asistentele ei au reusit sa aduca spitalul intr-o situatie mai buna. In decembrie 1854, inca 46 de asistente au ajuns in Crimeea. Florence a improvizat rapid o bucatarie si o spalatorie. Lucra timp de 24 de ore pe zi continuu. Avea grija de sotiile si de copiii soldatilor.

Era singura femeie careia I se permitea sa ramana treaza dupa ora opt seara. I se spunea pe atunci "Doamna cu lampa". La inceputul anului 1855, datorita defectelor din sistemul sanitary, a crescut numarul imbolnavirilor de holera si febra tifoida printre pacientii ei. 7 dintre doctori si 3 asistente au murit. Erau peste 2000 de bolnavi in spital, iar in februarie 1855 rata mortalitatii crescuse la 42%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.