Viata lui aristotel

Trimis la data: 2005-02-23 Materia: Filosofie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3262
Autor: Manuela Petrin Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unul dintre cei mai mari filozofi care au existat , Aristotel , s-a născut în oraşul Stagira din peninsula Chalcis , în anul 384 î. Hr. . Tatăl său , medicul Nicomah , venise împreună cu familia sa în Chalcis , din Mesenia , în secolul VIII sau VII î. Hr. . Nicomah nu era doar un simplu medic , ci un om cu carte , care a scris chiar două lucrări literare

Evident , viitorul micului Aristotel a fost influenţat şi de tatăl său , care l-a iniţiat în arta medicală , fiind , desigur, deosebit de destoinic , de vreme ce a fost medic regal la curtea macedoneană . Mama sa , Phaetis , era din Stagira , lucru ce a fost demonstrat şi prin retragerea lui Aristotel , când a fost încolţit de duşmanii săi politici , pe o proprietate din Stagira , moştenire maternă .

Deşi Stagira , oraşul natal al lui Aristotel , era pe graniţă cu regatul mecedonean , el nu a fost ’’semigrec’’ aşa cum au crezut o vreme unii autori. Aristotel , pleacă din Stagira la vârsta de 17 ani , până atunci fiind sub instruirea tatălui său şi la curtea regală (până la 15 ani) şi sub directa îndrumare
a lui Proxenos , după pilda părinţilor săi .

La 18 ani Aristotel soseşte la vestita Academie ateniană unde l-a avut ca profesor pe Platon . Spre surprinderea lui , află că acesta a fugit din cetate ca să scape de supărarea tiranului Denys cel Tânăr .
Aristotel va fi dezamăgit de această veste , care-i amâna întâlnirea cu gloria filozofică de atunci , şi lângă cel care aştepta nerăbdător să se desăvârşească . Deocamdată , cum am zis , conducătorul Academiei nu se afla în cetate , dar Aristotel e decis să-l aştepte .

Aceşti trei ani , cât ’’rectorul’’ Academiei îşi va consuma iluziile politice don – quijoteşti , încercând din nou să convingă fără succes conducătorii Syracuzei de valabilitatea ideilor sale despre statul ideal , îi vor folosi lui Aristotel să se pregătească temeinic pentru a se ridica la nivelul teoretic al comunităţii filozofice în care intrase .

Cu banii pe care-i avea a descoperit destul de uşor că negustorii atenieni erau pricepuţi şi în valorificarea manuscriselor filozofice ori ştiinţifice . Acestea constituiau în acel moment pentru el marfa cea mai de preţ pe care o avea Atena , şi în achiziţionarea ei nu şi-a cruţat cu nimic avutul .

’’Noul’’ care însemnase geneza filozofiei în Grecia apăruse pe coastele Asiei – Mici , în Ionia , la intersecţiile drumurilor comerciale care legau Orientul de bazinul mediteranean , în cetăţile înfloritoare cum erau Foceea , Milet , Efes , frământate de mişcări sociale care se reflectau , inevitabil , şi în diversitatea poziţiile filozofice .

Caracterul materialist al primei filozofii greceşti nu i-a putut scăpa lui Aristotel . ’’Din ceea ce s-a spus şi din doctrinele filozofilor cu care am conferit, iată deci ceea ce am cules : pe de o parte , cei mai vechi filozofi consideră principiul ca fiind corporal (căci apa şi focul şi elementele analoge sunt corpuri)la unii acest principiu corporal e unic , la alţii el este multiplu , însă şi unii , şi alţii îl concep ca fiind de natura materiei’’ .(Metafizica , Tricot , pag. 27)

Opera scrisă în vremea aceasta poartă anumite caracteristici şi reflectă gradul de pregătire , influenţele şi străduinţele de orientare ale tânărului filozof . Aristotel scrie cu înflăcărare , mai ales dialoguri (precum se vede , învăţăcelul accepta şi imita tehnica de compoziţie a maestrului , fără să-l poată ajunge însă nici în strălucirea artistică a expresiei , nici în adâncimea ideilor).

Să zicem însă că deocamdată , în Academie , filozoful nostru e încă tânăr şi pasionat cercetarea teoretică , absorbit mai presus de orice exactitate şi adevăr , de evidenţa raţională a întemeierii concluziilor şi de oglindirea întocmai a faptelor . Aristotel se căsătoreşte cu Pythia , cu care a dus o viaţă liniştită şi afectuoasă . Filozoful a avut din această căsătorie o copilă care purta numele mamei şi pe care , când îşi întocmeşte testamentul , o destinează ca soţie lui Nicanor , fiul lui Proxenos , primul său tutore-educator. Pythia , soţia , a murit , probabil imediat după întoarcerea lui Aristotel la Atena , în 335 î. Hr. sau , eventual , în timpul vreunei călătorii în această cetate . Asta se deduce din testamentul lui în care stabileşte ca osemintele primei soţii să fie aşezate în acelaşi mormânt cu ale sale , ceea ce poate să însemne că ele se aflau undeva în preajma Atenei , deoarece aducerea lor din îndepărtata Macedonie sau din altă parte nu putea fi uşor de îndeplinit.

Teoretic , Aristotel s-a îndepărtat şi mai mult de Platon , căutându-şi propriul său drum filozofic , adâncind cercetările ştiinţifice şi luând poziţie critică şi mai accentuată faţă de doctrina ideilor. În calmul acestor preocupări ştiinţifice , îmbinate cu tihna unei familii în care şi-a găsit toată mulţumirea omeneşte posibilă , căci fericirea adevărată o gusta în contemplarea teoretică , l-a găsit pe Aristotel chemarea regelui Filip al Macedoniei , care dorea să-l aibă dascăl şi educator fiului său Alexandru , atunci în vârstă de abia treisprezece ani .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.