Viata manastareasca in Moldova si Tara Romaneasca in secolul XVIII

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 9kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curpins:

Context politic
Viata monahala in perioada turco-fanariota
Arhimandritul Vartolomeu Mazareanu
Staretul Paisie
Paisie in Moldova
Staretul Gheorghe
Concluzii
Context politic


In secolele trecute, manastirile romanesti erau adevarate focare de arta si cultura, in care se scriau cronici, se caligrafiau manuscrise, se lucrau vesminte si vase liturgice, se pregateau tineri pentru slujba de dieci la curtea domneasca, de copisti si de preoti, dar in acelasi timp erau si lacasuri de inalta traire duhovniceasca.


Viata monahala in perioada turco-fanariota


Aceasta perioada, care cunoaste o decadere in multe laturi ale vietii de stat, a insemnat un regres si in viata manastireasca.
Au fost totusi multi vietuitori in manastirile muntene si moldovene, ramasi necunoscuti, care au dus o viata superioara, potrivit randuielilor calugaresti date de Sfintii Parinti si marii asceti, cum a fost Pahomie al Romanului, ctitorul Pocrovului, marele ascet si calugar Vasile din Poiana Marului.

Arhimandritul Vartolomeu Mazareanu


O inviorare a vietii monahale a avut loc in a doua jumatate a secolului XVIII, cand mitropolitul Iacob Putneanul a izbutit sa dea manastirii Putna stralucirea din timpul marelui ei ctitor. Aici, el a intemeiat o scoala superioara, dupa modelul Academiei movilene din Kiev, pusa sub conducerea invatatului arhimandrit Vartolomeu Mazareanu (c.1720-c.1780), Vartolomeu ne-a lasat o serie de traduceri si de lucrari originale, cu care a imbogatit literatura noastra bisericeasca si istorica: Leastvita Sf. Ioan Scararul, Invataturile staretului Dorotei, Oranduiala chipului celui mare ingeresc, Invatatura dulce sau Livada inflorita la care se adauga si unele carti de slujba traduse din limba rusa. Din greceste a tradus unele carti de literatura profana (Fabulele lui Esop, Calendarul mare pe 112 ani, Letopisetul de la zidirea lumii). La acestea se mai adauga si cateva lucrari originale de istorie: Condica tuturor documentelor si odajdiilor manastirii Solca, cu interesante notite istorice, Tablou despre Mitropoliile si Episcopiile Moldovei, Tablou despre domnii Moldovei, Domnia lui Stefan voievod cel Viteaz, Tablou despre moartea domnilor Moldovei si altele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.