Viata si activitatea literara a lui Charles Baudelaire

Trimis la data: 2006-09-23 Materia: Franceza Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2849
Autor: Myriam_ali Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Charles Baudelaire- poet, estetician, critic literar şi de artă francez, a trăit în perioada 1821- 1867. El s-a impus nu numai prin versurile sale, dar şi prin experienţa sa poetică. A fost primul poet francez care s-a impus pe plan european ,,cu Baudelaire lirica franceză a devenit un fapt european”. Poezia lui reprezintă practic începuturile poeziei moderne.

Poezia lui Baudelaire în literatura franceză reprezintă un caz aparte, la fel şi modul său de viaţă a fost aparte, el face parte din categoria poeţilor damnaţi. Imediat după naşterea lui, tatăl său care avea 62 de ani, moare, iar mama, care avea numai 28 de ani, se grăbeşte la numai un an de la moartea soţului să se recăsătorească cu un general, care ajunge ambasador al Franţei la Constantinopol.

O seamă de biografi pun pe seama diferenţei mari de vârstă dintre cei doi părinţi ai lui ciudăţeniile care il făceau aparte de semenii săi.
La vârsta de 17 ani, tatăl său vitreg cu care nu se înţelegea defel, îl imbarcă pe un vapor spre Indii. El, diplomat, debarcă pe insula Bourbon, de unde revine la Paris, la vârsta de 18 ani ca să-şi revendice drepturile de proprietar al averii tatălui său, însoţit de o actriţă mulatră, cu o morală cu totul îndoielnică.

Se întoarce răzvrătit repetând un lucru pe care l-a spus şi în copilărie,,m-aţi alungat, m-aţi aruncat în afara acestei perfecţiuni în care mă pierdeam, m-aţi condamnat la o existenţă separată”- el toată viaţa va fi un singuratic.

Această perioadă fiind şi epoca începuturilor sale scriitoriceşti; el este un poet al căutărilor continue, un poet al nemulţumirii de sine, a conflictului dintre raţiune şi inimă, el se consideră poet damnat, un om sortit să nu cunoască fericirea pe pământ. Dandysm-ul său a fost în realitate o manieră de a protesta împotriva lumii contemporane, pe care o credea meschină. Se simţea bântuit de o furie de geniu, furtunile lăuntrice îi devastau sufletul, îi înspăimântau luciditatea cu care-şi da seama de singurătatea ce-l copleşea, din mrejele căreia nu ştia cum să scape.

După revoluţia din 1848, zece ani el traduce aproape în exclusivitate opera lui Edgar Alan Poe, despre care spunea că I-a plagiat ideile, dar în acelaşi timp se ocupă şi de celebra sa carte Florile răului , care în prima ediţie cuprindea 100 de poezii. Apariţia cărţii e scandaloasă şi, el este dat în judecată şi judecat de acelaşi judecător care-l va judeca peste câţiva ani pe Gustave Flaubert- pentru romanul Doamna Bovary.

În formarea spiritului lui Baudelaire există câteva etape cruciale, cum ar fi: o dragoste în sânul familiei care s-a prăbuşit odată cu recăsătorirea mamei sale, descoperirea unor orizonturi noi de o frumuseţe stranie în prima sa călătorie spre Indii, întâlnirea cu opera poetului Poe, cele două inspiratoare: mulatra şi M-me Sabatier- atât de deosebite între ele.

Cunoscând foarte bine lumea din jur, el constată la o anumită dată că :,,trebuie să ne întoarcem spre interior”. Sartre- spune despre Baudelaire- ,,scârba de sine, dezgustul de propria fiinţă, a fost rezultatul unei aventuri tragice, şi anume de-a fi coborât cu prea mare luciditate în împărăţia adâncurilor întunecate ale conştiinţei, ceea ce I-a dat senzaţia unui vid interior nevindecat.

Florile răului- este opera care exprimă tocmai acest lucru într-o mare varietate de forme. Aceste flori se găsesc la graniţa dintre romantism şi poezia modernă, în orice caz la începuturile unei poezii noi.

Baudelaire- a găsit numeroase analogii din opera lui Poe: sentimentul singurătăţii, reveria până la extaz, căutările unui paradis artificial, spleen-ul şi obsesia morţii. Baudelaire l-a tradus pe Poe nu ca şi poet ci ca prozator; până la contactul cu opera lui, ideile lui Baudelaire, sălăjuiau în sufletu-I răvăşite.

Într-o scrisoare către Alfred de Vigny, Baudelaire îi scrie că: ,, doreşte ca această carte să nu fie privită ca pe un album, pentru că ea are un început şi o încheiere”.

Studiind cartea ne dăm seama că ea are arhitectura cea mai severă din lirica europeană. Ea cuprinde o suită de cicluri care se leagă între ele prin ideea contrastului de pretutindeni, cele două postulate spre care tinde sufletul omenesc: binele şi răul, frumosul şi urătul, dragostea şi ura, adevărul şi minciuna,etc. El era convins că purtăm în suflet stigmatul morţii, de la care, ca oameni, nu ne putem sustrage.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.