Viata si activitatea lui George Baritiu intre anii 1812-1877

Trimis la data: 2010-02-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana Florescu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Numele Baritiu scris in diferite vremuri, dupa evolutia ortografiei, si Baricaz sau Barit pana la acceptarea de catre tatal lui George Baritiu, si chiar de acesta insusi a avut o lunga si interesanta istorie. Nu suficient de limpede insa si nici chiar George Barittiu nu a putut sa o clarifice in mod definitiv si concludent.
Despre aceasta istorie ganditorul a vorbit in bibliografia incredintata la 1835 Corneliu Diaconovici1, afirmand ca numele originar al tatalui sau, preotul Ioan, ar fi fost acela de Pop, el insusi numindu-se in biografie George Baritiu alias Pop, numele Baritiu fiind nume maghiar-croat, strain de familia sa, fiindu-i dat de catre profesorii de la gimnaziul din Cluj pentru motivul ca printre colegii sai se aflau prea multi Pop, Popovici, Popescu.

In realitate, adauga Baritiu, aceasta nu era decat o metoda de deznationalizare, schimbare si mai ales magiarizare a numelor si prenumelor la romani, fiind frecventa in toate scolile unguresti.2 Argumentul, privit in general era intr-adevar real si concludent, sustinut de numeroase cazuri similare. Tatal lui George Baritiu a purtat de asemenea in jurul anului 1810 o buna bucata de timp numele de Popovici, care nu reprezenta altceva decat slavonizarea numelui de Pop, un lucru foarte obisnuit in scolile ortodoxe prin care trecuse si preotul Ioan.

Astfel tatal ganditorului a purtat in decursul vietii trei nume: mai intai Pop, la casa parintilor sai si la gimnaziul din Blaj, Baricz ca elev la liceul maghiar din Cluj, Popovici ca seminarist la Arad si ca tanar preot la Jucul de Jos, si apoi din nou Baritiu ca preot la Petridul de Mijloc. El si-a pastrat insa numele stramosesc de Pop, numindu-se Ioan Pop-Baritiu, numele oficial fiind Baritiu
George Baritiu luptator de seama a purtat si el acest nume pe care dupa o munca intensa de sase decenii, a izbutit sa-l transforme in renume.

George Baritiu s-a nascut la 12/24 mai 1812 in casa preotului greco-catolic Ioan Pop Barit, din comuna Jucul de Jos, comitatul Clujului. Inainte de-a implini 1 an, tatal s-a mutat la Petridul de Mijloc, unde au venit pe lume fratii scriitorului Alexandru,Veronica, Leon, Iosif si Octavian. Astfel George Baritiu va copilari alaturi de plugarii si pastorii de pe Valea Hajdatei, printre care se miscau necontenit motii de pe Aries, oratacii rascoalei lui Horea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.