Viata si activitatea lui George Baritiu la Sibiu

Trimis la data: 2009-11-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 8.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Sabrina Tataru
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La sfarsitul anului 1877 George Baritiu pune punct colaborarii sale la "Gazeta Transilvaniei", si se stabileste la Sibiu in urma lichidarii fabricii de la Zarnesti. Ganditorul paraseste Brasovul dupa 42 de ani de activitate si intemeiaza in anul 1878 Ziarul "Observatoriul". Motivele pentru care Baritiu a luat aceasta hotarare au fost personale, dar in primul rand de ordin social-politic. El isi da seama ca orasul de la poalele Tampei nu mai costituia centrul principal al vietii economice, politice si culturale romanesti.1 Acesta se mutase la Sibiu care devenise un centru cultural.
Aici era sediul "Astrei", totodata si un centru economic prin infiintarea bancii "Albina", in al carui comitet de conducere a fost cooptat si marele carturar ardelean. Prin aparitia ziarului "Observatoriul" alaturi de "Telegraful roman", iar din anul 1884 "Tribuna" acest oras devine un focar publicistic national. De aici vor pleca in ultimul sfert al secolului trecut, initiativele politice ale varfurilor burgheziei romanesti din Transilvania. Asa cum arata Baritiu, raspunzand cititorilor contemporani "in mania tuturor piedecelor" s-a realizat un indiscutabil "progres pozitiv".

"Respinsi din luptele politice militare romanii s-au recules in putini ani si fara a renunta nici un moment la drepturile lor... au stiut sa-si aleaga o multime de ramuri ale activitatii, fara de care chiar de s-ar fi bucurat de o autonomie nationala si politica oricat de larga.. ar fi fost peste putinta sa inainteze.3 Mutandu-se la Sibiu isi continua intensa si neobosita activitate ziaristica de pe urma careia a avut de suferit in aceasta perioada trei procese de presa (1878, 1879, 1884), sfarsite toate prin achitarea in unanimitate.

Nu renunta nici la viata politica astfel din 1887 pana in 1890 este presedintele Partidului National-roman din Transilvania si al comisiei electorale centrale. Se implica cu mai mult zel dupa venirea la Sibiu la lucrarile "Astrei" din care dorea sa faca pana la un punct ceva similar Academiei Romane. In 1883 devine presedintele Asociatiunii, iar in 1893 presedintele Academiei Romane institutie cu care dealtfel colabora de mai mult timp in cadrul sectiei de istorie.

Baritiu a dat un nou impuls activitatii din cadrul sectiilor "Asociatiunii" sporind numarul burselor acordate meseriasilor, studentilor, elevilor romani si a consolidat prin fonduri speciale institutul scoli de fete de la Sibiu. In a doua parte a vietii sale, preocuparile literare cedeaza, e drept pasul altora. Dar interesul sau general pentru cultura ramane mai departe foarte viu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.