Viata si activitatea lui Tudor Arghezi

Trimis la data: 2009-07-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.10 / 10
Downloads: 2503
Autor: Cornel
Dimensiune: 8kb
Voturi: 69
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
“Va pizmuiesc omenirii ramase dupa mine, ca o sa ascultati vantul, pe care nu-l voi mai auzi, ca veti calca pamantul, pe care eu nu-l voi mai calca, ca veti sorbi lumina, care pe mine nu ma va mai atinge, ca veti auzi fulgerele, apele, cantecul vantului, suspinul oamenilor, soapte si mireazma porumbului, parfumul pamantului, care va fi numai al vostru…Voi veti urma sa auziti nechezul hergheliei.
Veti vedea zburand vulturii, mierlele. O sa vedeti fugind caprioarele. Nu mai trageti in ele cu sageata. E pacat!Si puneti sa ma pazeasca Grivei.”La sfarsitul acestei tablete, trimisa spre publicare revistei “Contemporanul”, Tudor Arghezi a notat data-30 iunie 1967; iulie avea sa fie ultima sa luna de viata.

Slabit de ani si de boala, poetul lasa mostenire oamenilor tot ceea ce pretuise mai mult, natura frematand de seve, si-i indemna, in cuvinte de o emotionanta simplitate, sa se bucure de frumusetea lumii si s-o ocroteasca:

“O sa vedeti fugind caprioare. Nu mai trageti in ele cu sageata. E pacat!’’Doua saptamani mai tarziu, Arghezi se stangea si avea sa fie inmormantat nu intr-un cimitir, ci in gradina casei sale, pazit asa cum isi dorise, de Grivei.

Acest mare prieten al omului si al universului marunt se nascuse in Bucuresti, la 21 mai 1880, familia sa fiind originara din Carbunesti-Gorj. Inversunarea, darzenia, spiritul polemic, poetul socoteste ca le-a mostenit de la ai sai, marturisea Arghezi intr-un interviu publicat de revista “Les Lettres francaises”, in martie 1964.

Copilaria, perioada catre care se indreapta cu nostalgie si incantare gandurile omului matur, nu i-a lasat scriitorului decat amintiri dureroase. “Este cea mai amara varsta a vietii. N-as mai voi sa fiu o data copil.”

In perioada scolaritatii, cateva chipuri i-au incalzit sufletul cum ar fi blandul invatator Abramescu, profesorul de romana Garbea, Al. Odobescu, director al Scolii Normale superioare.

In vremea cand era elev la liceul “Sf. Sava”, Arghezi se imprieteneste cu viitorii scriitori Gala Galaction si N. D. Cocea.Nevoit sa se intretina singur inca de la varsta de 12 ani, copilul s-a luptat de timpuriu cu viata, dand meditatii, fiind ucenic la un sculptor, laborant la fabrica de zahar de la Chitila etc.

In 1896, la varsta de 16 ani debuteaza cu poezia “Tatalui meu” in ziarul “Liga ortodoxa”(condus de poetul Alexandru Macedonski) sub numele de Ion N. Teodorescu. Primul sau pseudonim a fost Ion Theo, in 1898 semneaza Ion Th. Arghezi, iar din 1904 si pana la sfarsitul vietii, Tudor Arghezi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.