Vicii de consimtamant

Trimis la data: 2015-01-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mrfloryn3l Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actul juridic civil reprezinta acea manifestare sau accord de vointa a subiectelor de drept realizate in limitele legii care intereseaza ordinea public si bunele moravuri cu scopul de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica sau stinge raporturi juridice.
Potrivit doctrinei, elementele definitorii ale actului juridic civil sunt urmatoarele:Reprezinta o manifestare sau un acord de vointa care provin de la subiecte de drept, persoane fizice sau juridice;Fiind o manifestare sau un acord de vointa, actul juridic are caracter constient. Intr-adevar, vointa reprezinta unitatea dintre consimtamant si scop, iar consimtamantul, la randul lui presupunand discernamantul persoanei, reuneste capacitatea intelectiva si cea volitiva;

Dupa cum s-a precizat anterior, in esenta lui, actul juridic este o manifestare sau un acord de vointa, facute cu intentia de a produce efecte juridice.
Din punct de vedere psihologic, vointa este un fenomen complex, iar sub aspect juridic cuprinde doua elemente, adica consimtamantul si cauza saus copul. Deci, intre vointa de a incheia un act juridic si consimtamant este o relatie ca de la parte la intreg.

Sub aspect psihologic, formarea vointei juridice presupune, potrivit doctrinei din domeniu, parcurgerea urmatoarelor etape:
- Aparitia unei anumite nevoi morale sau materiale a subiectului de drept;
- Reflectarea in mintea subiectului de drept a posibilitatilor de satisfacere a nevoii respective;
- Deliberarea, adica analiza avantajelor si dezavantajelor rezultate din satisfacerea sau nesatisfacerea acelei nevoi in raport cu mijloacele de care dispune subiectul de drept;

- Luarea deciziei de a satisface sau, dimpotriva, de a nu satisface acea nevoie;
- Daca decizia este de a satisface nevoia respectiva, actul juridic apare ca mijlocul ei de realizare.

Motivul ei determinant, care a stat la baza deciziei de a satisface nevoia respectiva, constituie cauza sau scopul actului juridic, iar exteriorizarea acesteia reprezinta consimtamantul.
Vointa juridica este guvernata de doua principii, si anume:
- principiul autonomiei de vointa;
- principiul vointei reale sau interne.

Asadar, consimtamantul se defineste ca fiind acea conditie generala, de fond si esentiala a actului juridic, care consta in hotararea subiectului de drept de a incheia, modifica sau stinge un act juridic civil, hotarare care este manifestata in exterior, adica exteriorizata.
Viciile de consimtamant sunt eroarea, violenta si leziunea. Viciile de consimtamant afecteaza consimtamantul constient (eroarea si dolul), fie in caracterul sau liber (violenta si leziunea).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.