Victima si victimologia

Trimis la data: 2013-09-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cristinaelena13 Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Odata cu trecerea timpului, termenul de victima a inceput sa se foloseasca in mai toate domeniile stiintifice. Victima are un continut social foarte bogat deoarece el cuprinde practic orice persoana care sufera de pe urma unui comportament antisocial sau din cauza unei intamplari.Cand evolutia sociala si progresul tehnic se schimba, structura infractorilor sau a faptelor comise de acestia capata o noua nuanta. Ei se specializeaza in savarsirea anumitor infractiuni, renunta la ocupatiile lor si se constituie in organizatii criminale ceea ce ne afecteaza, direct sau indirect, pe toti.

Notiune. Conceptul de victimologie deriva din latinescul victima (victima) si logos (stiinta), adica stiinta care studiaza victima. In literatura de specialitate victimologia a primit mai multe definitii. Astfel ea reprezinta stiinta comportamentului si a personalitatii victimei raportata la conceperea, realizarea si consecintele directe ale actului agresional asupra victimei. J.A.R. Calderon desfineste victimologia ca fiind disciplina care, in explicarea cauzelor, studiaza victima fara a planifica si realiza o politica a victimei.

Conform Dictionarului de psihologie (Ursula Schiopu), victimologia este considerata o ramura a patologiei judiciare si a criminologiei, care se ocupa cu studiul caracteristicilor psihologice ale victimelor inainte, in timpul actului,dar si dupa actul criminal, daca supravietuieste. In Dictionarul enciclopedic de psihiatrie (Constantin Gorgos) se apreciaza ca victimologia este o disciplina stiintifica reprezentand reversal criminologiei si intelegerea raporturilor care se stabilesc intre victima si agresor in cadrul ,,complexului criminogen".

In opinia lui Tudorel Badea Butoi victimologia ar putea fi definita drept o disciplina ce face parte din categoriile stiintelor socio-juridice ce se ocupa cu studiul in dinamica, al victimei, cu rolul acesteia in geneza actului traumatizant-victimizant si relatiile ce se stabilesc in cadrul trinonului victima-agresor-societate pe parcursul desfasurarii, evolutiei actului criminal.

Conceptul de victimologie defineste actiunile victimei ca unic mod de reparare, de recuperare a intereselor individuale, noile reguli si principii comportamentale adoptate de victima, actele de vointa, simtamintele, constrangerea morala, fundamentele morale, dificultatile de adaptare, sinteza cauzalitatii agresionale, conexiunile in actiunile agresivo-victimologice precum si conflictul acestora.

Intrucat victima exista alaturi de un act agresional, determinarea acestuia va releva identitatea manifestarilor victimale, evolutia singulara a acestora si efectul social al victimizarii. Modul in care victima percepe, intelege, accepta sau repinge violenta actului agresiv are valoare pentru stabilirea cauzelor si efectelor fenomenului victimal. Expunerea exacta a elementelor si laturilor actului agresional, a efectelor acestuia asupra victimei reprezinta forme specifice de definire a victimologie.

Obiectul de studiu. Potrivit lui G. Gulotta victimologia asigura studiul victimei unui delict, al personalitatii sale, al caracteristicilor biologice, psihologice, morale si socio-culturale, al relatiilor sale cu delicventul si al rolului pe care l-a jucat in geneza delictului. Ea releva cauzalitatea si efectele agresiunii asupra victimei, ordinea in care se produc actele agresionale si limita reducerii acestora, respectiv actele agresionale cu continut clar: lezarea intereselor unei victime identificate sau care se va individualiza in perioada producerii acului agresional prin legatura de cauzalitate si efectul victimal.

Obiectul victimologiei este reprezentat de tulburarile psiho-fizice-efecte ale actului agresiv care afecteaza in mod direct echilibrul dinamic al victimei. Analiza victimologica se refera la situatiile cand agresorul are capacitatea de comportare neafectata de boli in sensul ca este constient si responsabil de actul agresiv produs, dovedeste o corecta auto-perceptie, o capacitate buna de relationare sociala, de rezolvare a conflictelor, de a trai vinovatia.

Istoricul victimologiei
Studiul sistematic al victimei a fost propus, pentru prima oara, de catre avocatul roman Beniamin Mendelshon in anul 1940 care, in lucrarea sa ,,The Victimology"propune constituirea unei noi discipline stiintifice numite victimologie. Mendelshon isi incepe cercetarile in acest nou domeniu pornind de la studiul victimelor infractiunii de viol, adoptand conceptele si teoria psihanalizei freudiene.

El pleaca de la constatarea ca toate disciplinele care au legatura cu delincventa studiaza numai partial realitatea pentru ca au in vedere doar agresorul, nu si victima. Or, victima exista, de multe ori dependent de infractor. Autorul introduce notiunea de complex criminogen care se compune din studiul criminalului in corelatie cu studiul victimei, si cea de cuplu penal, format din cuplul antagonist criminal- victim in permanent conflict si adversitate.

Cea mai interesanta teza introdusa de Mendelshon este ,,receptivitatea victimala" a unor persoane, adica predispozitia innascuta a unora de a deveni victime. Cercetarile in domeniu au continuat si s-au diversificat, victimologia devendind, cu adevarat, o stiinta individuala. In 1973 are loc, in Israel, primul Colocviu International de Victimologie, dupa care au urmat si altele, punandu-se bazele acestei stiinte noi.Cercetarile continua si individual, remarcandu-se nume importante ca : T. Sellin si M. Wolfgang- '' The Resurement of Delinquency'' (1970), S. Schafer- ''Victimology. The Victim and His Criminal''(1977).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.