Viena

Trimis la data: 2014-09-29
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_S
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A© Kuss die Hand, Gna Frau !A>> - A© Servus und ein herzliches Gruss Gott in Wien ! A>>. Vienezii, chiar marinimosi, intotdeauna plini de farmec, va intampina cu zambetul pe buze. Va aflati in Viena, unul dintre orasele cu cele mai multe fete ale Europei. Multe influente etnice, culturale si politice au dat Vienei o pozitie de neconfundat in cursul istoriei, dar si in zilele noastre.
Din punct de vedere politic, Viena se afla la portile estului, cu care orasul a avut mereu relatii bune, ca dovada in cartea de telefon se gasesc o gramada de nume slave sau unguresti. Dar Viena este, totodata, o punte intre nordul si sudul Europei. Se pot auzi cuvinte italiene, adoptate in dialectul vienez, dar si poloneza si-a lasat urme.
Celtii s-au stabilit pe aceste meleguri cu putin inainte de nasterea lui Cristos.

Mai tarziu, romanii au construit castelul Vindabona, fortareata asezata in calea navalirii triburilor germanice, dupa care migratia popoarelor a facut ca acest stabiliment si nume roman sa dispara pentru o perioada. Abia in 881 numele Wenia reapare in analele orasului Salzburg, in documente ce se refera la cresterea importantei acestei regiuni, ca granita carolingiana, iar mai tarziu cu Imperiul Otoman sau impotriva agresiunilor avarilor si ungurilor din est.

Babenbergii au devenit duci al Ostarichi-ului, iar Viena a devenit rezidenta lor in 1155 si au emis cea mai veche constitutie inregistrata, in 1221. Ultimul Babenberg a cazut in lupta impotriva ungurilor in 1246 si linia lor s-a stins. Legea Hapsburgilor s-a instaurat in momentul in care regele german Rudolf I de Hapsburg l-a invins pe regele bohem Ottokar Przemysl. Soarta Hapsburgilor este in stransa legatura cu cresterea Vienei. Rudolf IV pune bazele Universitatii din Viena in 1365.

Dupa ce marsurile turcilor spre centrul Europei sunt impiedicate de doua ori de Viena, in 1529 si 1683, nimic nu s-a mai opus in cresterea sa catre un mare oras. Vitalitatea baroca si inteleapta conducere a Mariei Thereza (1740 - 1780) si a fiului sau Joseph II (1780 - 790) a adus orasul intr-o perioada incomparabila de stralucire. Lukas von Hildebrandt si Johann Bernhard Fischer von Erlach au imbunatatit imaginea orasului, construind biserici somptuoase si palate magnifice. Haydn, Mozart, Gluck - iar mai tarziu Beethoven si Schubert - au transformat Viena in capitala muzicii in Europa. Invazia lui Napoleon duce la un asa-zis deces, urmat, insa, de o noua perioada de stralucire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.