Viermii - clasificare

Trimis la data: 2004-06-02 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 5007
Autor: Miriam g. Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Caractere generale: - Sunt metazoare triploblaste la care apare mezodermul. - Au simetrie bilaterala. - Majoritatea se deplaseaza prin tarare. - Sunt forme libere si forme parazite.

Clasificare
Se clasifica in 3 increngaturi: viermi lati (Plathelminthes), viermi cilindrici (Nemathelminthes) , viermi inelati (Annelida) si nemertieni (Nemertini)

Importanta
Speciile parazite produc boli periculoase la om si unele vertebrate; unii viermi sunt paraziti la plante. Ramele constituie o veriga importanta in lanturile trofice, contribuind si la imbunatatirea calitatii solului, prin afanarea si formarea humusului.

Viermi Lati (Plathelminthes)

Caractere generale
- Cuprinde specii libere, raspandite in apele marine, dulci, si in solul umed (planariile) si specii parazite (teniile si fasciolele).
- Au simetrie bilaterala.
- Corpul e puternic aplatizat , nesegmentat, in forma de panglica.
- Formele libere au la extremitatea cefalica organe de simt, iar cele parazite organe de fixare.

- Tegumentul e acoperit cu o cuticula care impreuna cu musculatura formeaza teaca musculo-cutanee.
- Cavitatea corpului e plina cu tesut conjunctiv (parenchim).
- Sistemul nervos e format din ganglioni cerebroizi situati in partea anterioara si cordoane nervoase longitudinale.
- Sistemul digestiv e format dintr-un tub digestiv care comunica cu exteriorul prin orificiul buco-anal.
- Respiratia e cutanee.
- Sunt indivizi hermafroditi, in general fara stadii larvare (exceptie viermele de galbeaza) ; unele fac schimb de gazde (tenia).
- Inmultirea e sexuata. La planarie e prezenta regenerarea

Reprezentanti: planaria (Dendrocoelium lacteum), viermele de galbeaza (Fascicola hepatica) parazit la oi, tenia (Taenia) parazita la om, porc, caine etc.

Clasificare
- din aceasta increngatura fac parte 3 clase: turbelariate (planarii) , cestode si trematode.

Clasa turbelariate (planarii) - cele mai multe specii de planarii traiesc libere in izvoare, paraie si rauri, pe sub frunze sau pietre. - au corpul turtit dorso-ventral si acoperit cu cili. - planariile au o mare putere de regenerare. - sunt organisme hermafrodite.

Clasa termatode – cu specii parazite (endoparazite) in corpul omului, al ovinelor si bovinelor.
- viermele de galbeaza (Fasciola) e un trematod hermafrodit, cu sistemele genitale complicate si cu un ciclu evolutiv ce contine mai multe forme larvare.

Clasa cestode – cuprinde grupul teniilor, exclusiv endoparazite in intestinul omului si in musculatura altor animale. - de exemplu, la Taenia solium, gazda intermediara e porcul; la Taenia Saginata, gazda intermediara e o specie de bovine, iar la Taenia echinococcus adultul paraziteaza intestinul cainelui.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.