Viespi si albine

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.22 / 10
Downloads: 24
Autor: Laura Dragomir
Dimensiune: 11kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se cunosc peste 10.000 de specii diferite de viespi, si acestea au multe moduri de viata diferite. Imaginea populara a ,,viespii comune" este de insecta infricosatoare, galbena cu negru, cu o intepatura puternica si dureroasa. Aceste viespi traiesc in colonii, desi exista multe alte specii care duc o viata solitara.Coloniile de viespi se reintemeiaza in fiecare an. Toamna, un numar de larve din cellule primesc hrana speciala si in loc sa iasa mai multe viespi lucratoare, aceste larve devin viespi regine femele sau masculi.
Acestea parasesc colonia si, dupa imperechere, viespea regina isi gaseste un loc de hibernare. Toate lucratoarele parasesc cuibul si, impreuna cu masculii, mor in timpul iernii, insa reginele ies in primavera urmatoare pentru a intemeia noi colonii. In regiunile temperate, specile de viespi vespide formeaza colonii cu lucratoare inaripate in timpul lunilor de vara.

Aceste viespi formeaza un cuib cu o structura complicata, adesea facut din lemn mestecat si avand o textura asemanatoare cu a hartiei. In interiorul cuibului, puii de viespe se dezvolta in cellule special construite de catre lucratoare. Ei se hranesc cu hrana depozitata in cellule si cand ajunge la maturitate se transforma in viespi lucratoare, inmultind astfel numarul coloniei.

In cea mai mare parte a primaverii si a verii, viespile cauta omizi si alte insecte sociale. Aceste varietati traiesc in colonii sau, in cazul albinei de stup, in stupi facuti de oameni. Stupul consta dintr-un numar mare de albine lucratoare, care sunt sterile, alaturi de femele cu aripi, o singura regina si cativa trantori masculi.

Albinele difera de viespi prin faptul ca unele parti ale gurii lor sunt adaptate la suptul si linsul nectarului. Ele au, de asemenea, o modificare deosebita a membrelor posterioare pentru colectarea polenului. Polenul, colectat pe corpul acoperit cu peri al albinei in timp ce ,,viziteaza" flori, este indepartat cu membrele posterioare si adunat intr-o ,,punga de polen" speciala aflata pe picior. Polenul se desprinde de picior cand albina se intoarce la cuib sau la stup si este pus intr-o celula a fagurelui de miere, unde asigura un deposit de hrana pe care il construieste in lunile de vara.

Albina, cand se intoarce la stup, executa adesea un ,,dans" complicat, rasucindu-si aripile si abdomenul in timp ce alta albine o privesc. Acest dans respecta un anumit model, din care celelalte albine pot afla daca cea care s-a intors a gasit o sursa buna de hrana si, mai important, unde se afla aceasta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.