Viitorul Uniunii Europene

Trimis la data: 2014-08-03
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_H
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In anul 2000, cu ocazia unui discurs rostit la Berlin Ministrul de Externe al Germaniei a dezvoltat o teorie proprie referitoare la Federatia Europeana.
Propunerea sa a fost considerata ca fiind una dintre cele mai elaborate si cu caracter profund integrationist. In viziunea sa, proiectul integrarii europene gandit de Monet si Schumann si-a atins finalitatea prin Tratatele de la Maastricht si de la Amsterdam, iar in prezent pentru a nu se ajunge la o disolutie (desfiintare) a Uniunii Europene se impune o reforma institutionala.
Solutia Fischer era formarea unei Federatii Europene bazata pe un Tratat Constitutional care sa fie condusa de un Parlament cu rol legislativ si un Guvern cu sarcini executive (Parlamentul urmand sa fie alcatuit din doua camere, Camera Deputatilor si o Camera a statelor, iar Guvernul sa fie urmasul Consiliului Uniunii Europene fiind format din reprezentanti ai Guvernelor Nationale)
Constructia Europeana ar fi cladita pe ideea partajului de suveranitate intre statele natiuni si Europa Federala si pe principiul subsidiaritatii.

De asemenea, Fischer incurajeaza crearea " nucleului dur" al statelor europene care au capacitatea si vointa de a inainta mai rapid pe calea integrarii si in jurul carora sa graviteze celelalte state membre:
- cel sase fondatoare au primit-o favorabil
- statele mici (ex. Austria, Portugalia, Irlanda, Grecia) au reactionat negativ temandu-se ca vor fi inghitite de statele puternice ale federatiei. Acestora din urma li s-au adaugat statele care in mod traditional s-au opus integrarii accentuate, adica Marea Britanie si tarile nordice.

Dintre statele nou intrate Ungaria este favorabila federalizarii in timp ce Polonia se opune acestei propuneri.
b) Dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene. Declaratia privind viitorul Europei (2001)
Istoria Uniunii Europene a fost marcata si de revizuiri succesive ale Tratatelor Comunitare (prin Actul Unic European, de ex. prin Tratatul de la Amsterdam sau prin Tratatul de la Nisa).
Unele revizuiri au fost incununate de succes, asa cum este considerat Tratatul de la Maastricht, altele nu au rezolvat problemele politice ale Uniunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.