Vinovatia

Trimis la data: 2011-04-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 160
Autor: Bucatariu bogdan
Dimensiune: 17kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Textele Codului civil instituie principiul raspunderii intemeiate pe culpa. Astfel, art 998 C civ prevede ca obligatia de reparare a prejudiciului revine celui "din a carui greseala s-a ocazionat prejudiciul" iar art 999 C civ dispune ca revine si aceluia care a cauzat paguba "prin neglijenta sau prin imprudenta sa". Asadar, obligatia de reparare exista atit in cazul culpei sau vinovatiei intentionate, cit si a celei neintentionate.1 Cu alte cuvinte, pentru angajarea raspunderii civile, este necesar ca fapta ilicita care a cauzat prejudiciul sa fie imputabila autorului ei.
Principiul culpei consacrat de Codul civil roman a fost de natura a impaca, intr-o societate cu o economie inca predominant agricola, securitatea statica si securitatea dinamica a circuitului civil.

Securitatea statica se asigura prin aceea ca o persoana poate sa fie obligata la repararea unei pagube cauzata prin fapta sa numai daca i se poate imputa o culpa sau greseala. Securitatea dinamica este asigurata prin faptul ca cel care a suferit o paguba este indreptatit a obtine repararea ei de indata ce se poate prevala de o greseala sau culpa chiar foarte usoara a autorului faptei ilicite si prejudiciabile.

1.Terminologie
In dreptul civil, conditia subiectiva a raspunderii este desemnata prin termenul de "culpa". Termenul este utilizat in textele Codului civil, in practica judiciara si in marea majoritate a lucrarilor din literatura de specialitate.

Subliniem ca in teoria generala a dreptului, precum si in celelalte ramuri de drept-dreptul penal, dreptul administrativ, dreptul muncii-prin culpa, in sensul propriu -zis al acestui termen, se intelege savirsirea unei fapte ilicite fara intentie, adica prin imprudenta sau neglijenta. In toate aceste ramuri de drept, latura subiectiva a raspunderii juridice este exprimata prin termenul generic de "vinovatie", notiune care desemneaza, deopotriva intentia si culpa propriu-zisa.

Avind in vedere ca, teremenul de culpa, potrivit sensului sau propriu, nu poate cuprinde in continutul acestei notiuni toate formele conditiei subiective a raspunderii civile, in literatura de specialitate s-a propus inlocuirea lui cu termenul de "greseala". In acest sens, s-a aratat: "Preferam totusi terminologia Codului civil, care vorbeste de "greseala"(art 998), pentru a desemna generic atit greseala intentionata, adica dolul, viclenia sau intentia, cit si greseala neintentionata, adica culpa, la care se refera art 999 vorbind de neglijenta si imprudenta".2 In sprijinul propunerii de mai sus, se invoca, printre altele, argumentul ca numai in acest fel se va putea conserva terminologia specifica dreptului civil care, la noi, a devenit uzuala.

Alti autori, desi recunosc existenta unor deosebiri intre raspunderea civila si celelalte feluri de raspundere juridica, inclusiv in ce priveste continutul laturii subiective, propun desemnarea acestei notiuni prin termenul de vina sau vinovatie. In acest mod, termenul de vinovatie devine unul de aplicatie generala pentru toate felurile raspunderii juridice, inclusiv pentru raspunderea civila delictuala.

Principalul argument invocat ar consta in unitatea conceptuui in care, indiferent de ramura de drept, se exprima atitudinea subiectiva a autorului faptei ilicite fata de acea fapta si urmarile ei. Aceasta unitate de continut a conceptului face necesara si o unitate de ordin terminologic.

Procedind astfel, se evita folsirea termenului de "culpa" in mod diferit: in unele ramuri de drept pentru a desemna numai forma neintentionata a vinovatiei; in dreptul civil pentru a exprima, deopotriva, formele intentionale si neintentionale.
S-a apreciat asadar ca indiferent de faptul daca se va adopta termenul de "greseala" sau acela de "vinovatie", propunerile formulate de autorii citati sunt pe deplin justificate.

Aceasta deoarece, in acceptiunea sa proprie intr-adevar, termenul de culpa este insuficient de cuprinzator. Chiar daca termenul de "culpa" este traditional in dreptul civil , pentru usurinta in intelegerea conceptelor folosite in raspunderea civila delictuala se utilizeaza in unele lucrari termenul de " vinovatie" , utilizat mai cu seama in dreptul penal.

2.Definitie. Importanta.
In planul dreptului, vinovatia apare ca o forma a corelatiei dintre fapta ilicita si autor de natura a pune in evidenta resorturile psihice adinci, care explica manifestarea individuala in raport cu un anumit sistem de valori, ocrotit prin norma juridica.

Nu intotdeauna a fost insa asa. In societatea primitiva si in evul mediu, vinovatia nu avea relevanta, nici chiar in materia raspunderii penale. Astfel, Levy Bruhl in lucrarea sa "Le pont de vue de l'historien du droit" arata ca la triburile germanice raspunderea autorului era determinata exclusiv de rezultatul produs.

De asemenea, fortele supranaturale erau implicate in stabilirea cauzei rezultatului. Abia in sec. al V- lea i.e.n. apar primele semne de luare in calcul a factorului psihic. Apoi, ideea unei raspunderi subiective apare in scrierile lui Seneca ,Juvenal, Cicero, Quintilian, Gelius, iar mai tarziu, incepind cu sec al II lea e.n corelatia psihica intre fapta si autor devine tot mai prezenta in gindirea juridica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.