Violenta in mediul scolar

Trimis la data: 2009-10-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Dumbrava
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Violenta este una din marile probleme ale lumii contemporane. Presa scrisa sau audiovizuala informeaza in permanenta cu privire la manifestarile diverse ale acestui fenomen. De la formele cale mai agresive, precum razboaie ori crime terifiante, batai, violuri, furturi, distrugeri de bunuri, si pana la cele mai putin socante cum ar fi violentele verbale, toate acestea sustinute de o abundenta de imagini violente, se prezinta zilnic in fata ochilor nostri. In acest context, aparitia diferitelor forme de violenta in mediul scolar pare aproape o fatalitate si devine, adesea un lucru obisnuit, cu care semenii coexista fara macar a se mai sesiza asupra pericolului.
Termenul de violenta vine de la latinescul "vis" care inseamna "forta" si care trimite la ideea de putere, de dominatie, de utilizare a superioritatii fizice, adica a fortei asupra altuia.
Eric Debarbieux , specialist in problema violentei in mediul scolar, ofera o definitie prin care este surprins ansamblul fenomenului violentei: "Violenta este dezorganizarea brutala sau continua a unui sistem personal, colectiv sau social si care se traduce printr-o pierdere a integritatii, ce poate fi fizica, psihica sau materiala.

Aceasta dezorganizare poate sa opereze prin agresiune, prin utilizarea fortei, constient sau inconstient, insa poate exista si violenta doar din punctul de vedere al victimei, fara ca agresorul sa aiba intentia de a face rau." Y. A. Michaud incearca o definire mai subtila a violentei pornind de la trei categorii de factori: "Exista violenta, intr-o situatie de interactiune, unul sau mai multi actori actioneaza de o maniera directa sau indirecta, masata sau distribuita, aducand prejudicii altora in grade variabile, fie in integritatea lor fizica, fie in integritatea lor morala, fie in posesiunile lor, fie in participarile lor simbolice si culturale." Sunt identificate trei elemente care surprind intelesul acestui concept:

Istoric si cultural violenta este o notiune relativa, dependenta de codurile sociale, juridice si politice ale societatii in care se manifesta. Violenta tine mai mult de cultura, de educatie, de context, iar calificarea unui fapt ca fiind violent depinde de conventiile sociale in vigoare la momentul respectiv. Astfel multa vreme corectia fizica pe care parintii o aplicau copiilor era considerata un lucru firesc, ce face parte din actul educational. De asemenea sunt populatii, comunitati care aproape ca nu cunosc violenta, in timp ce altele se manifesta destul de violent.

J. C. Chesnais subliniaza faptul ca violenta este schimbatoare, adesea insesizabila si identifica trei tipuri de violenta pe care le imagineaza in trei cercuri concentrice:a)- violenta fizica este nucleul dur al violentei, in care sunt incluse faptele cele mai grave: omorurile voluntare sau tentativele de omor, violurile, loviturile si ranirile voluntare grave, furturile cu mana armata sau cu uz de violenta, vatamarile corporale, talhariile. Cu privire la acest tip de violenta Chesnais subliniaza ca "violenta fizica este singura violenta masurabila si incontestabila. Este un prejudiciu direct, corporal, contra persoanelor. Ea are un triplu caracter.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.