Violenta in scoala - strategii de prevenire si de rezolvare a conflictului in scoala

Trimis la data: 2010-11-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Mariuncu Oana
Dimensiune: 17kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una dintre marile probleme ale lumii contemporane este violenta. Acest fenomen este puternic mediatizat, cercetarile si statisticile oficiale raportand o crestere spectaculoasa a fenomenului in ultimele doua decenii, astfel incat escaladarea acesteia in scoala a devenit cea mai vizibila evolutie din campul educatiei formale. Zilnic, mass-media prezinta diverse scene de violenta petrecute in scoala, de la cele mai usoare forme, pana la cele mai violente. Chiar daca este o problema delicata, stapanirea acestui fenomen nu se poate face decat daca ii sunt cunoscute cauzele, originile, formele de manifestare si posibilitatile de prevenire.
Asumarea cu seriozitate si responsabilitate de catre scoala a ghidarii educative a elevilor presupune confruntarea noastra, a cadrelor didactice cu problemele cotidiene ale comportamentelor agresive si violente ale elevilor, generate de cauze concrete precum anturaj, familii dezorganizate, carente educationale, consum de alcool sau droguri.

Din aceasta cauza se impune afectarea unui timp special identificarii si solutionarii problemelor fiecarui elev in parte sau ale grupului de elevi si imbunatatirea parteneriatului scoala-familie-institutii implicate in procesul educational ( biserica, politia, etc.) Scolii ii revine o responsabilitate majora in educarea si formarea la elevi a atitudinilor si comportamentelor non-violente. Educatia in scoala trebuie sa vizeze ansamblul personalitatii elevului, urmarind sa-i formeze nu numai orizontul cultural, ci si cel afectiv, motivational, volitiv, atitudinal, sa-i sustina eforturile, sa-i largeasca interesele, sa-i determine progresiv orientarea si sa-i optimizeze procesul de socializare.

Violenta este un act brutal, in afara regulilor si legilor, incompatibil cu ideea de dreptate. Violenta inseamna negarea existentei unei persoane, este o forma de anulare, prin forta, a libertatii de actiune si de exprimare a acesteia. Violenta poate rani fizic si psihic, redeschide rani nevindecate, poate fragiliza persoana umana intr-atat incat aceasta sa fie afectata tot restul vietii.

Scoala constituie un spatiu social de transmitere si asimilare de informatii, dar si de modelare a personalitatii si de socializare. Scoala este unul din mediile unde energia agresiva este mobilizata si drept urmare trebuie sa raspunda exigentelor adaptarii elevilor la continutul de cunostinte, la metodele de lucru propuse, la modul de functionare si la regulile de disciplina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.