Virusi informatici

Trimis la data: 2005-05-02
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 9060
Autor: Aditimus
Dimensiune: 8kb
Voturi: 672
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Virusi informatici
Un virus de calculator este de obicei un program proiectat să se autoreplice şi să se împrăştie, infectând cât mai multe calculatoare, fără ca utilizatorii să îşi dea seama de acest lucru. Viruşii se imprăştie ataşându-se de alte programe, fisiere EXE sau COM, iar mai recent, si documentelor WORD, EXCEL, chiar si fisierelor HLP, sau unii pot să infecteze sectorul de boot al discului. Când se lansează în execuţie un fişier infectat, sau când se porneşte calculatorul de pe un disc sau o dischetă virusată, se lansează şi virusul in execuţie.
Referat despre Virusi informatici
Virusi*
Ce este un virus de calculator? Un virus de calculator este de obicei un program proiectat sa se autoreplice si sa se împrastie, infectând cât mai multe calculatoare, fara ca utilizatorii sa îsi dea seama de acest lucru. Virusii se imprastie atasându-se de alte programe, fisiere EXE sau COM, iar mai recent, si documentelor WORD, EXCEL, chiar si fisierelor HLP, sau unii pot sa infecteze sectorul de boot al discului.

Când se lanseaza în executie un fisier infectat, sau când se porneste calculatorul de pe un disc sau o discheta virusata, se lanseaza si virusul in executie. Adesea, virusul ramâne rezident în memoria calculatorului, pentru a putea infecta urmatorul program lansat în executie, sau urmatoarea discheta accesata. Ceea ce fac virusii periculosi este abilitatea lor de a executa actiuni în calculator.

În timp ce unele din aceste actiuni sunt sâcâitoare (cum ar fi afisarea unui mesaj la o anumita data sau ca raspuns la o anumita actiune a utilizatorului calculatorului) iar altele enervante (cum ar fi reducerea performantelor calculatorului), exista virusi care pot provoca adevarate catastrofe, distrugând fisiere de date, documente, sau facând calculatorul inutilizabil. Primii virusi au aparut acum câteva decenii, însa nu au cunoscut o raspândire la scara mondiala decât dupa aparitia primelor PC-uri.

În 1981 firma IBM scotea pe piata, alaturi de gigantele mainframe-uri care îi adusesera succesul, un calculator "personal" bazat pe noul (pe atunci) procesor produs de firma Intel, 8088. Pretul acestuia era extrem de ridicat, însa produsul a fost un succes. Ca sistem de operare IBM a cumparat MS-DOS de la firma Microsoft, care la rândul ei l-a scris pe baza sistemului de operare CP/M. Primele versiuni de DOS erau extrem de compacte (numai câteva zeci de Kb) si nu aveau nici un protocol de securitate inclus.

Trec 5 ani si ajungem în 1986 când apareau primele rapoarte publice indicând entitati virale pe IBM-PC. Era vorba de virusul Brain, un virus de boot. Apar astfel programe de tip antivirus create pentru a elimina virusii informatici. Daca primele programe antivirus erau extrem de simple, ca si virusii de pe atunci, programele din ziua de astazi sunt adevarate "capodopere" de algoritmi si cod.

* Cum se raspândesc virusii?
Virusii pot proveni dintr-o varietate de surse. Pentru ca un virus reprezinta cod executabil, el poate fi transmis pe toate caile normale de transmitere a informatiei între calculatoare: Într-un studiu din 1991 al companiei Dataquest realizat la cererea National Computer Security Association din Statele Unite, cel mai des virusii se transmiteau prin dischete infectate (87 %). 43% din dischetele infectate, responsabile pentru introducerea virusilor pe calculatoarele întreprinderilor erau dischete aduse de acasa.

Aproape trei sferturi (71%) din infectii au aparut în întreprinderi cu retele de calculatoare, crescând pagubele prin rapida împrastiere a virusilor în toata reteaua. În mediile de retea, riscul infectarii cu virusi este mult crescut. Sapte la suta (7%) din virusi proveneau din fisiere preluate de pe diverse BBS-uri (la acea data reteaua Internet nu avea raspândirea actuala). Alte surse de dischete infectate erau dischetele demo sau continând software arhivat - circa 6% din infectiile raportate.

* Ce pot face virusii?
Asa cum am spus si mai devreme, unii virusi sunt enervanti, iar altii pot fi deosebit de periculosi. În cazul cel mai fericit, virusii cresc dimensiunea fisierelor si reduc viteza de raspuns, afectând performantele calculatorului dumneavoastra. Multi virusi cauta doar sa se raspândeasca, nu sa afecteze calculatorul, astfel încât nu produc daune în mod intentionat.

Totusi, exista posibilitatea ca si virusi benigni sa interactioneze întâmplator cu alte programe sau chiar cu hardware-ul si sa încetineasca sau sa opreasca sistemul. Alti virusi sunt mult mai periculosi. Acestia pot modifica sau distruge datele, sau pot sterge fisierele si pot reformata hard-discul.

* Care sunt simptomele unui sistem virusat?
Cei care sunt initiati în domeniul virusilor de calculatoare nu vor avea probabil dificultati în a spune daca un calculator este suspect de a fi infectat cu un virus nou. Virusii se pot raspândi nestingheriti doar atâta timp cât ramân nedetectati. Din acest motiv, majoritatea virusilor nu îsi manifesta prezenta în sistem. Numai programele antivirus pot detecta prezenta unei asemenea infectii.

Exista, totusi, mai multi virusi, ce îsi fac simtita prezenta în sistem prin efectele secundare generate. Câteva "simptome" specifice calculatoarelor virusate (lista este orientativă, cazurile reale fiind mult mai numeroase si diverse):

* fisierele sistem cresc în lungime (de exemplu în DOS 6.20 fisierul command.com are 54619 octeti, iar pe un calculator virusat el poate avea, sa zicem cu 1200 de octeti mai mult, respectiv 55819);
* blocari frecvente - majoritatea virusilor sunt extrem de prost scrisi si blocheaza calculatorul extrem de des. Virusii sunt de altfel cunoscuti ca cele mai incompatibile programe (exceptând virusii multiplatforma, ca de exemplu clasa "Concept" - virusii de .doc Word);
* mesaje ciudate, melodii sau sunete suspecte în difuzor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.