Virusi medicali

Trimis la data: 2007-03-07 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Virusi medicali
Existenţa unor microorganisme invizibile la microscop a fost intuită de Pasteur după ce toate încercările de a pune în evidenţă agentul turbarii au părut a fi zadarnice. După unii precursori geniali (Edward Jenner, Pasteur), progresele în domeniul virologiei au rămas neînsemnate şi până la începutul secolului al XX-lea, s-a vorbit în continuare de acele "fiinţe imaginare", fără ca ele să fie cunoscute.

Referat despre Virusi medicali
În 1935, W. M. Stanley izolează o „proteină” si demonstrează că inocularea acesteia unor plante provoacă boala numită mozaicul tutunului; de asemenea, arată că „proteina” păstrează această proprietate şi după cristalizare; Bowden şi Pirie îi confirmă descoperirile în 1937. Ulterior s-a văzut că de fapt era de vorba de un acid nucleic cu un înveliş de natură proteică; în cazul virusurilor patogene pentru animale, aceste două componente pot, în anumite condiţii, să se separe .

În 1939, G. Kausche, E. Pfankuch şi E. Ruska au început să studieze virusurile la microscopul electronic.

În 1943, Goodpasture este iniţiatorul infectării membranei alantoidiene a oului embrionat de pui (variola aviară, vaccina, herpesul), care va fi dezvoltată de F. M. Burnet şi colaboratorii săi, iar apoi de mulţi alţii (Levaditi, Myakawa, etc).

După ce demonstrează că la baza reproducerii virusului mozaicului tutunului stă ARN-ul, Heinz Fraenkel-Conrat arată în 1955 împreună cu Robley Williams că un virus funcţional poate fi obţinut din ARN purificat şi o proteină, acestea două unindu-se spontan (proteina înveleşte materialul genetic), - deci aceasta este cea mai stabilă structură (cu energia cea mai mica) -, şi este foarte probabil ca acesta să fie şi mecanismul de formare a virusului în celula gazdă.
În 1958, Stanley a stabilit că ceea ce credea a fi „proteina” virusului mozaicului tutunului are proprietăţile moleculelor chimice dar dispune şi de capacitatea de a se reproduce şi de a se transforma.

PROPRIETATI

Din punct de vedere chimic, virusurile sunt constituite din nucleoproteide. La un înalt grad de puritate ele pot cristaliza. La virusul herpesului capsida este prevăzută cu prelungiri proteinice (capsomeri) care acoperă toată suprafaţa virionului. Deosebiri faţă de microbi:

1. Virusurile au dimensiuni foarte mici (de la 8 nm până la 500 nm, astfel că pot traversa filtrele poroase ce reţin bacteriile.

2. Reproducerea virusurilor este posibilă numai în interiorul celulelor vii, în organisme sau în medii de cultură care conţin astfel de celule.
Au rezistenţă mare la glicerină şi la solvenţii lipoidelor, faţă de care sunt sensibili majoritatea microbilor.

3. Virusurile sunt agenţi patogeni ai unor boli denumite generic viroze. În general, virusurile dau imunitate, dar infecţia poate fi determinată şi de acizii nucleici extraşi din virusuri; în acest caz nu se obţine imunizare, datorită lipsei proteinei.
Exemple: virusul variolei, virusul turbării, virusul encefalitei, etc.

CLASIFICARE

După gazda care îi primeşte, se împart în patru grupe:

- virusuri patogene pentru bacterii: bacteriofagi:
- virusuri patogene pentru vegetalele superioare: virusurile plantelor;
- virusuri patogene pentru nevertebrate: virusurile insectelor;
- virusuri patogene pentru vertebrate, cuprinzând cinci grupe:
- virusuri al căror tropism este marcat pentru ectoderm (vaccin, variolă),
- virusuri neurotrope pure (turbare),
- virusuri endoteliomezodermice (limfogranulomatoză venerică la om),
- virusuri septicemice (rujeolă, rubeolă),
- virusuri proliferative (sarcomul lui Roux, leucoze şi leucemii transmisibile).
- După proprietăţile fizico-chimice:
- După tipul de acid nucleic pe care îl conţin (clasificarea actuală uzuală)

VIRUSI EXISTENTI
A
1. ASF-Virus
2. Virusuri adeno-asociate
3. Adenovirus
4. Alfavirus
5. Arbovirus
6. Arenavirus

B
1. BHV1
2. BVDV
3. Baculovirus
4. Bacteriofage
5. Virusuri ai bolilor aviare
6. Bornavirus
7. Virusul imuno-deficienţei bovine
8. Virusul leucemiei bovine
9. Virusul respiratoric syncytial bovin
10. Bunyavirus

C
1. Caudovirus
2. Virusul Chikungunya
3. Circovirus
4. Virsul febrei caprine de Colorado
5. Coronavirus
6. Virus Coxsachial
7. Virusul bolii Creutzfeldt-Jakob

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.