Virusologie si bacteriologie

Trimis la data: 2013-10-17 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: claudiaharpa Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sunt entitati infectioase acelulare, strict parazite, aflate la granita dintre neviu si viu. Sunt considerate nevii, deoarece : sunt acelulare, nu au metabolism propriu, nu se inmultesc. Sunt vii, deoarece : poseda propriul material genetic.Un virus este format dintr-un invelis de natura proteica, numit capsida, care la randul sau este format din subunitati numite capsomere. In interiorul capsidei se gaseste genomul viral, format dintr-o singura molecula de ADN sau ARN, niciodata amandoua. Cele care au ca material genetic ADNul se numesc adenovirusuri, iar cele care poseda ARNul se numesc ribovirusuri.
Referate similare: Virusii Virusul HIV

Caracteristicile care le diferentiaza pe acestea de celelalte microorganisme, sunt : dimensiunea foarte mica (intre 20-300nm). Aceasta dimensiune permite virusurilor sa depaseasca filtrele bacteriologice si sa isi pastreze infectiozitatea. In genomul viral gasim fie ADN, fie ARN. Virusurile sunt in totalitate dependente de o celula vie, procariota sau eucariota. Numai in cadrul unei celule, virusurile pot sa isi manifeste insusirile ce le-ar clasifica drept vii. Nu poseda ribozomi sau alte organite celulare, in afara celulei gazda. Ele sunt practic niste corpuri inerte.

Virusurile pot avea diferite forme : sferica (virusurile gripale, adenovirusurile, virusurile paragripale), paralelipipedica (poxvirusurile), cilindrica (virusul rabiei), bastonica (bacteriofagii, VMT-virusul mozaicului tutunului) si spermatozoidica (bacteriofagii).La unele virusuri, capsida prezinta si un invelis extern de natura lipoproteica, ce difera de membrana citoplasmatica a celulei parazitare. Aceste virusuri se numesc virusuri anvelopate (invelite).

Clasificare:dupa natura celulei parazitate : bacteriene (bacteriofagi), animale, vegetale. Cele animale se clasifica dupa mai multe criterii : - dimensiune : mici 15-30nm (picornavirusuri), mijlocii 70-180nm (mixovirusurile, virusurile herpetice, rhabdovirusurile, arbovirusurile, HIVul), mari 200-300nm (poxvirusuri).

-dupa tropism : enterotrope (enterovirus, rotavirus in intestin), neurotrope (arbovirus, virusul rabiei, tulpinile neuropatogene de enterovirusi si de virus rujeolos), cu tropism pentru caile respiratorii (mixovirusuri, adenovirusuri, rinovirusuri, coronavirusuri), hepatotrope (virusurile hepatice sau ale hepatitei virale - COXACKIE gr B). Unele virusuri preyinta afimitati multiple : ex. virusul rujeolei, pe langa afimitatea pentru caile respiratorii si piele, prezinta si un neurotropism.

-dupa simetrie : icozaetrice (paraadenovirusurile), virusuri cu simetrie elicoidala (paramyxovirusurile).
-dupa calea de raspandire (epidemiologie) : cu transmitere aeriana (gripale, paragripale), cu transmitere fecalo-orala (poliovirusuri), cu trasmitere hematogena (virusul hepatitei B), cu trasmitere pe cale sexuala (HIV), pe cale materno-fetala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.