Virusul gripal AH1N1, sau Gripa porcina

Trimis la data: 2012-10-16
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: mihaelajohn21
Dimensiune: 12kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gripa de tip AH1N1 a luat fiinta pentru prima data in Mexic, in luna aprilie 2009, dupa care s-a raspandit in toata lumea. Cu toate ca era o boala cu o mortalitate relativ mica, a reusit totusi sa ucida 18.500 de persone, in intreaga lume in numai 4 luni.Gripa A(H1N1), este o afectiune respiratorie acuta si este o boala contagioasa. Aceasta infectie, provocata de un virus gripal de tip A, si subtip H1N1, este mai periculoasa decat o gripa banala, deoarece majoritatea populatiei nu are imunitate impotriva acestui virus, ori imunitatea lor este scazuta.
Sunt 3 tipuri de virus gripal A, B, C, toate aceste tipuri de virus facand parte din familia Orthomixoviridae. Virusul de tip A este mai periculos deoarece, pe langa om el mai poate infecta si animalele, datorita acestui fapt este responsabil de majoritatea pandemiilor.

Clasificarea subtipurilor virale se face in functie de cele doua glicoproteine aflate la suprafata virusului, hemaglutinina, si neuraminidaza.Cu ajutorul hemaglutininei, virusul se poate atasa de celula gazda pe care o paraziteaza. Acesta este antigenul dupa care se prepara vaccinurile antigripale.Cu ajutorul neuraminidazei virusul poate patrunde in celula gazda, pe care o distruge. Medicamentele anivirale ataca aceasta enzima si ii inhiba activitatea.

Sunt 16 variante de hemaglutinina, de la H1, pana la H16, si 9 tipuri de neuraminidaza, de la N1 pana la N9. Acestea se pot gasi intr-o varietate de combinatii, de unde si diversitatea virusurilor gripale, de la H1N1, si H3N2, pana la H5N1.Virusul gripal H1N1 se poate transmite print use sau stranutul unei personae infectate, sau chiar prin contactul cu obiecte infectate.

Persoanele care s-au infectat cu acest virus nu prezinta simptome in primele 3-4 zile, dupa care pot aparea simptome de:
Oboseala
Febra moderata
Rinoree
Dureri de gat
Dureri musculare
Frisoane
Tuse
Stranut
Uneori diaree si voma

Majoritatea bolnavilor se vindeca dupa cca. o saptamana, insa la persoanele cu o imunitate scazuta pot aparea simptome mai grave pana la pneumonie. In unele cazuri mai grave poate surveni decesul.Pentru a preveni infectarea cu acest virus este necesara vaccinarea antigripala.

Vaccinarea nu asigura 100% protectie impotriva infectarii, dar pot scadea semnificativ sansele infectarii, iar la pacientii care s-au infectat ulterior vaccinarii, simptomele gripale sunt mai blande.Vaccinarea profilactica trebuie sa stimuleze productia de anticorpi fata de antigenele virale, astfel ca prin vaccinare pacientul sa poata dobandi capacitatea de a neutraliza particulele virale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.