Visul

Trimis la data: 2007-01-19
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 18
Autor: Emanuel Manea
Dimensiune: 27kb
Voturi: 214
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Visul este o forma de mentaţie care poate lua caracter regresiv sau nonregresiv, in funcţie de evoluţia fazelor somnului. Aceste faze au urmatoarea succesiune: mentaţie neregresivă (în porţiunea pretimpurie a debutului somnului); urmează ceva mai tarziu, mentaţia regresivă şi din nou mentaţie neregresivă, care in esenţă reprezintă trei stări distincte ale Eului (Eul intact care se corelează cu EEG alfa, Eul destructuralizat corelat cu EEG de stadiu A, Eul restructuralizat cu aspecte EEG de stadiu B). Existenţa acestor stări de mentaţie in timpul visului a condus spre afirmarea legaturii dintre vis şi telepatie. Astfel, Ullmann (1969, ) credea ca visul facilitează transferul telepatic.Visul
Visul este o forma de mentaţie care poate lua caracter regresiv sau nonregresiv, in funcţie de evoluţia fazelor somnului. Aceste faze au urmatoarea succesiune: mentaţie neregresivă (în porţiunea pretimpurie a debutului somnului); urmează ceva mai tarziu, mentaţia regresivă şi din nou mentaţie neregresivă, care in esenţă reprezintă trei stări distincte ale Eului (Eul intact – care se corelează cu EEG alfa, Eul destructuralizat – corelat cu EEG de stadiu A, Eul restructuralizat – cu aspecte EEG de stadiu B).Visul

Visul.Existenţa acestor stări de mentaţie in timpul visului a condus spre afirmarea legaturii dintre vis şi telepatie. Astfel, Ullmann (1969, ) credea ca visul facilitează transferul telepatic.

La nivelul simţului comun, visul este perceput ca imagine. Dar care este de fapt natura lui ? Se pare ca natura visului este extrem de complexa. Au fost sesizate doua tipuri de imagini care caracterizeaza visul. Max Simon afirma în 1888 ca ,,visul consta esenţialmente din producerea de imagini cerebrale’’, unele dintre ele fiind pur senzoriale , altele fiind imagini semne ,deoarece presupun asociaţii de idei.

Cei mai mulţi cercetători au evidenţiat, pe bază de argumente natura ideativa a visului, faptul ca el reprezintă o formă particulară de gândire, aşa numita gândire în imagini sau gândirea onirică, ce operează cu coduri figurative, preponderent vizuale.

O altă activitate psihica asemănătoare visului o constituie fantezia. Este ceva analog cu ceea ce se întâmplă în acele activităţi psihice în care anumite amin¬tiri trec în prim-plan sau când se construiesc reprezentări. Imaginaţia comportă şi ea, ca pe o componentă esenţială, acea previziune pe care un organism aflat în mişcare o poartă cu sine. Fantezia este de altfel legată de mobilitatea organismului , nefiind ea însăşi decât o formă a previziunii.

Când, în cazul fantazărilor copiilor şi adulţilor — denumite şi vise diurne — se plăsmuiesc himere, avem de-a face cu aceleaşi reprezentări referitoare la viitorul care-1 interesează pe om şi pe care el încearcă să-1 edifice, prefigurându-1 în propria sa manieră.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.