Vitamine

Trimis la data: 2015-02-27
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_O
Dimensiune: 263kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vitaminele, alaturi de enzime si hormoni se gasesc in organism in cantitate mica si contribuie la biocataliza si reglarea proceselor metabolice, prezenta lor fiind esentiala pentru existenta organismelor vegetale si animale.
Vitaminele au in organism un rol functional important, de factori coenzimatici, deoarece un numar insemnat de vitamine (mai ales dintre cele hidrosolubile) sunt coenzime, iar altele indeplinesc rolul de activatori enzimatici.
Unele vitamine sunt constituente ale unor importante sisteme de oxido-reducere, implicate in procesele metabolice ale glucidelor, lipidelor si protidelor, regleaza potentialul redox celular, contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatica (vitaminele C, E, K etc.).
Prima vitamina a fost descoperita de Funk (1911), care a izolat din taratele de orez o substanta capabila sa vindece boala beri-beri (vitamina B1), pe care a numit-o vitamina (amina vitala).
Vitaminele sunt raspandite in forme direct asimilabile in: frunze, fructe, seminte (mai ales in stare de germinare), polen, drojdie de bere, oua, carne, lapte; alte vitamine se gasesc in compusi chimici cu structura premergatoare vitaminelor (provitamine) care actioneaza ca vitamine numai in urma unor transformari chimice.
De exemplu, vitaminele A rezulta din provitaminele caroteni, vitamina D2 din provitamina ergosterol.

Se cunosc si compusi naturali, care fara sa fie vitamine, manifesta actiune similara lor, si poarta numele de substante vitagene, cum ar fi: diferiti aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, colina, betaina etc.).
Pe de alta parte sunt cunoscuti si analogi structurali ai vitaminelor, dar cu actiune antagonica, care anihileaza total sau partial actiunea vitaminelor, substante denumite antivitamine.
Vitaminele sunt substante organice care se gasesc in cantitati mici in alimente si sunt indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismelor.

Vitaminele sunt biosintetizate preponderent de organismele vegetale si numai in mica masura si de cele animale, care preiau vitaminele din hrana, fie in stare libera, fie sub forma de provitamine.
Lipsa (carenta) sau insuficienta vitaminelor in organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli carentiale cunoscute sub numele de hipovitaminoze sau avitaminoze.
Hipervitaminoza este mai rara si se instaleaza doar in cazul unei dozari necorespunzatoare a vitaminelor (mai ales a celor liposolubile), in vitaminoterapie.

Sub aspect chimic, vitaminele sunt substante micromoleculare cu structura chimica foarte heterogena. Ca element comun se poate semnala prezenta unor grupari functionale esterificabile in molecula lor. In prezent, se poate sintetiza majoritatea vitaminelor cunoscute, care se utilizeaza in medicina ca factori profilactici si curativi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.