Vitamine antihemoragice

Trimis la data: 2012-05-10 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Lazar elena Dimensiune: 72kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In perioada 1929-1930, H. Dam,cercetand metabolismul colesterolului la puiul de gaina, a relevat primele observatii asupra existentei vitaminelor K [1].Mai tarziu, in 1931, G. Mc. Farlane [2,3] a observat ca apar hemoragii la pasarile hranite cu regimuri sarace in grasimi.In 1934, H. Dam, sustine existenta unei vitamine care este solubila in grasimi , a carei lipsa produce hemoragii, propunand numele de vitamina K (koagulation vitamin) [4].G. Mc. Farlane [5.6] a remarcat ca hemoragiile la puii de gaina,care primeau un regim alimentar sarac in grasimi, puteau fi tratate cu carne de peste : daca aceasta era supusa unei extractii cu solventi organici, nu mai avea eficacitate in boala hemoragica.

F.schonheyder [7] G. Mc. Farlane au stabilit relatia dintre vitamina K si coagulare sangelui , relatand ca sangele provenind de la pasarile cu hemoragii aveau un timp de coagulare prelungit.In 1936, F.Schonheyder [8] a sugerat pentru prima data ideea ca timpul de coagulare prelungit s-ar datora hiperprotrombinemei. Autorii [9] au observat ca
timpul de coagulare prelungit se datora unui nivel scazut de potrombina plasmatica, la puii cu deficit de vitamina K, si ca aceasta vitamina nu ar avea o actiune asemanatoare trombinei.

In 1937, T. Quick [10] relateaza ca a observat la puii de gaina cu dieta deficitara de vitamina K o scadere progresiva a protrombinei, pana la un an, prag cand apare tendinta hemoragica; sunt readusi la starea normala prin administrarea de hrana bogata in vitamina K . Tot in acelasi an,s-a aratat mamiferele la care lipsea bila intestinala aveau hipoprotrombinemie, tendinta hemoragica si lipsa vitaminei K. Cercetarile efectuate pe sobolani si caini cu fistula biliara experimentala au confirmat ca absenta bilei din intestin provoaca hemoragii consecutive deficientei de vitamina K, asociata cu hipoprotrombinei [11,12].

Acelasi simptome s-au observat si la om [13], in cazuri cu icter mecanic si fistula biliara.In 1935, Y. Almquist si M. Stockstad au aratat ca lucerna este o puternica sursa de vitamina K [14], iar izolarea vitaminei a fost realizata in 1939 de P. Karrer si M. Dam [15], sub forma unui ulei de culoare galbena, iar E. Binkley a obtinut-o cristalizata (p.t.= -200 C)

In 1939, s-a aratat ca in lucerna se pot izola mai multe substante cu activitate similara cu a vitaminei K.D. Mc. Corkuodle [16] si Mc. Kee[17] au izolat doua substante , vitamina K1 si K2 din faina de lucerna si carnea de peste putreda, iar Y. Almquist si A. Klose [18] au gasit fticolul ( 2- metil- 3 hidroxi- 1.4 naftochinona) din bacilul tuberculozei, care avea o actiune coagulanta.

2. ASPECTE GENERALE
Consideratii generale. In terapia medicala si practica farmaceutice internationala se considera ca foarte utila clasificarea vitaminelor in doua grupe, dupa solubilitatea lor :( in lipide sau solventi organici) - a��, vitamine liposolubile '',iar cel care se solva in apa si solventii polari formeaza categoria de ,, vitamine hidrosolubile''.

Exista si exceptii de la aceasta catalogare: de exemplu, sunt liposolubile vitaminele K naturale, pe cand cele preparate prin sinteza sunt hidrosolubile ( vitamina K3,etc .). Grupa vitaminelor liposolubile este formata din: vitaminele A, D, E, F, K; din grupa vitaminelor hidrosolubile fac parte vitaminele : B1, B2, B6, PP, acidul pantotenic ,acidul folic , acidul para- aminobenzoic, biotina, vitamina B12, P, C, mezoinozitul. Mentionam ca au fost considerate ca vitamine si alti factori care manifesta importanta biologica si terapeutica, dar care in urma cercetarilor s-a constatat ca nu indeplinesc toate conditiile pentru a fi vitamine; exemplu : acizii lipoici, colina, vitamina B14 ( acidul panganic), vitamina H3( procaina) care este principiul activ al gerovitalului si aslovitalului,etc.

Unele specii animale, ca si organismul uman, iau din mediul exterior, odata cu hrana, nu numai ,, vitamine'' ci si ,,provitamine'', care sunt precursori inactivi ce se transforma in organism in vitamine; exemplu : ergosterolul din piele este format cu ajutorul razelor ultraviolete in vitamina D2; de asemenea, provitamina denumita 7- dehidrocolesterol este transformata in vitamina D3; la fel si carotenii sufera transformari la nivelul intestinului, in vitamina A, datorita enzimei carotenaza.

De prezenta vitaminelor depinde insasi fiziologia organismelor ( existenta , cresterea, inmultirea tuturor speciilor).Vitaminele sunt factorii necesari( esentiali) nu numai omului si animalelor , ci si microorganismelor si vegetalelor. Capacitatea de biosinteza a vitaminelor este mai redusa la animale decat la plante. Principala sursa de vitamine pentru om si animale o formeaza plantele; organismul uman si unele mamifere, sintetizeaza partial unele vitamine : de exemplu, vitamine PP din aminoacidul esential triptofan.

De asemenea , microorganismele intestinale pot produce unele vitamine; de exemplu : vitamina K , acidul PAB, acidul folic, acidul pantotenic, care acopera in parte necasrul fiziologic al omului si al unor animale.In conditiile in care cerintele fiziologice ale organismului nu sunt satisfacute cu aportul de vitamine existent in hrana ( alimente deficitare, subnutritie , etc), atunci apare carenta, care se instaleaza insidios, dand starea patologica de hipovitaminoza cu dereglarile biochimice si simptomele clinice specifice , care fara tratament se pot accentua pana la formele grave de avitaminoza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.