Vitamine liposolubile si hidrosolubile

Trimis la data: 2007-01-14 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 7215
Autor: Dragomir spiridon Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În organism există anumite substanţe organice cu structură complexă, relativ stabile, a căror sinteză organismul animal nu o poate face şi care în doze infinitezimale sunt factori indispensabili vieţii, dezvoltării şi reproducerii animalelor - vitaminele.Aceste substanţe absolut indispensabile unei funcţionări normale a organismului se numesc şi biocatalizatori, deoarece au rolul de catalizatori în procesele chimice din organismul animal şi vegetal, întocmai ca şi catalizatorii din chimie.

Vitaminele au rolul de a regla şi stimula procesele metabolice. Lipsa totală a vitaminelor din organism sau insuficienţa lor provoacă tulburări grave, putând duce la boli denumite avitaminoze (scorbut, pelagră, xeroftalmie etc.). Vitaminele sunt foarte răspândite în plante, în care ele se sintetizează.

Organismul animal nu poate sintetiza vitaminele, ci le primeşte odată cu alimentaţia, fie direct sub forma de vitamine, fie sub formă intermediară de provitamine, care se transformă în organism în vitamine. Vitaminele se deosebesc între ele prin structura lor chimică, prin rolul pe care îl îndeplinesc în organism şi după criteriul solubilităţii lor în grăsimi, în dizolvanţi organici şi în apă.

a) Vitaminele liposolubile
Vitaminele liposolubile sunt solubile în grăsimi, în dizolvanţi ai grăsimilor şi insolubile în apă. Din aceasta grupă fac parte vitaminele A, D, E, K şi F

Vitamina A (antixeroftalmică). Lipsa vitaminei A din alimentaţie opreşte creşterea, provoacă slăbirea vederii şi chiar orbirea, micşorând totodată rezistenţa organismului la acţiunea microbilor.

Vitamina A s-a izolat din uleiul de ficat de peşte. Se mai găseşte în morcov, în spanac, în lapte, în untul de vacă, în gălbenuşul de ou şi în icrele de peşte. În corpul animal, vitamina A se formează din -carotină (izolată din pigmenţii galbeni carotenoizi ai morcovului), din care cauză se numeşte provitamina A.

Vitaminele D (Vitamina antirahitică). Există mai multe vitamine D, notate de la 1 la 6, cu structură chimică şi acţiune fiziologică asemănătoare. Vitaminele din grupul D se găsesc numai în organismul animal. În plante se găsesc provitaminele corespunzătoare, sterinele, din care sub influenţa radiaţiilor ultraviolete se formează vitaminele D. Cea mai importantă dintre sterine este ergosterolul, care se găseşte în cantitate mare în drojdia de bere şi în mucegaiul Claviceps purpureea, care prin expunere la radiaţii ultraviolete se transformă în vitamină activă – vitamina D2.

Vitamina D2 este insolubilă în apă, solubilă în solvenţi organici. Este relativ stabilă la încălzire şi la acţiunea oxigenului. Este distrusă numai la 180o. Este mai stabilă în mediu alcalin decât în mediu acid. Lipsa de vitamina D provoacă la copii rahitismul. Principalul simptom al acestei avitaminoze constă în depunerea insuficientă a fosfatului de calciu în oase.

Asimilarea calciului în organism depinde de raportul Ca/P din alimente. Rolul vitaminei D constă în aceea că intervine în metabolismul calciului şi al fosforului, favorizând absorbţia intestinală a acestora şi depunerea lor la nivelul oaselor, sub forma unui complex fosfocalcic insolubil.

Cele mai bogate produse în vitamina D sunt untura de peşte, ficatul mamiferelor şi păsărilor. Se găseşte şi în lapte, unt, gălbenuş de ou. Laptele de vacă şi untul obţinute vara sunt mai bogate în vitamina D decât cele obţinute iarna, deoarece vara acţiunea razelor ultraviolete asupra sterinelor este mai intensă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.