Vitaminele si multivitaminele - vitaminele A, B , C

Trimis la data: 2002-12-10 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Dana Iancu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Vitaminele sunt compuşi organici esenţiali vieţii, pe care organismul uman nu le produce in cantităţi suficienteşi care trebuie, deci, procuraţi din surse externe. Legumele, fructele, precum şi multe alte produse alimentare sunt indispensabile alimentaţiei omului contemporan. În procesul preparării şi conservării se pierde, din păcate, o mare parte din valoarea nutriţială de bază şi din conţinutul de vitamine şi minerale.

Organismul hrănit corespunzător se dezvoltă mai bine, acumulează mai mult şi tratează stresul cu mai multă uşurinţă. Bebeluşi şi copiii de şcoală au o nevoie mai mare de suplimente şi vitamine decât adulţii. Este necesar să subliniem faptul catrăim în vremuri în care condiţiile de viaţă se deteriorează constant, pline de influenţe nefasteţi obiceiuri proaste privind alimentaţia, activitatea fizică, fumatul ţi consomul de alcool. Sănătatea noastră este extrem de vulnerabilă, astfel încât păstarea ei devine imposibilă, chiar şi cu o dietă echilibrată. Cu toate acestea, toată lumea poate profita de suplimentele alimentare cu multivitamine şi minerale, adecvate tuturor caregoriilor de vârstă.

Pentru procesele biochimice care au loc în organism sunt esenţiale cantităţi determinate de vitamine şi minerale. Obţinerea acestora direct din hrana consumată s-ar putea să nu fie întotdeauna la îndemână, de aceea prezenţa lor în organism ar trebui asigurată sub formă de aşa-numite “multipreparate”. Din fericire astăzi avem acces la preparate din multivitamine şi multiminerale realizate din surse naturale. Ele sunt asimilate şi folosite mai bine de către organism decât preparatele sintetice. Importante nu sunt numai cantităţile ingredientelor, ci şi mai ales propăorţiile dintre ele.

Complexul vitaminic B
Complexul vitaminic B cuprinde toate vitaminele din grupa B, vita- mina H (biotină), paraaminobenzoic (PABA), colină şi inozitol. Toţi aceşti compuşi vitaminici îşi excercită efectele biochimice şi fiziologice în mod sinergic, într-o strânsă interdependenţă. Deoarece vitaminele complexului B sunt solubile în apă, preparatele moderne cu absorbţie intestinală lentă.

Sunt preferate fiindcă asigură o concentraţie sangvină constantă pentru un timp mai îndelungat. Este foarte puţin cunoscut faptul că unele simptome, cum ar fi căderea şi încărunţirea permatură a părului, măteraţa, deshidratarea pielii, friabilitatea unghiilor, pot fi ameliorate doar prin asigurarea unui raport suficient de vitamine B, fără a se utiliza şampoane sofisticate sau crème extrem de scumpe.

Vitamina B1 are un rol important în metabolismul glucidelor şi este absolut necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. În stare normală se găseşte în cereale şi drojdie. Este cunoscută şi sub denumirea de “vitamina performanţei intelectuale” , deoarece are efecte benefice asupra activităţii sistemului nervos şiu asigură creşterea randamentului intelectual. Are şi un uşor sfsct diuretic. Aportul crescut de glucide, sportul de performanţă, precum şi stresul cresc necesitatea de vitamină B1. Aduce o contribuţie importantă şi la menţinerea tonsului musculaturii netede. Carenţa duce la apariţia bolii beri-beri.

Vitamina B2 are un rol determinant în procesul de fixare a fierului în hemoglobină, în sinteza proteinilor, precum şi în catabolismul lipidelor şi a glucidelor. Îmbunătăţeşte vederea şi contribuie la dezvoltarea fizică. Lipsa vitaminei B2 produce tulburări de creştere şi dezvoltare şi favorizea-ză apariţia unor boli deratologice. Aportul insuficient determină reducerea biosintezei proteinilor. Necesarul de vitamina B2 este mai crescut la sportivi şi în situaţii de stres.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.