Vitoria Lipan - Portret

Trimis la data: 2005-04-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 15
Autor: Tatiana valentin
Dimensiune: 6kb
Voturi: 426
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu (1880-1961), unul dintre marii prozatori romani ai secolului al XX- lea, a creat o inpresionanta opera literara care cuprinde povestiri, nuvele si romane, avand ca teme esentiale istoria („ Fratii Jderi”, „Neamul Soimarestilor”), natura („Dumbrava minunata”, „Imparatia apelor”), conditia umana („Locul unde nu s-a intamplat nimic”, „Apa mortilor”), sau viata satului romanesc („Hanul Ancutei”, „Baltagul”).
VITORIA LIPAN – portret
Mihail Sadoveanu (1880-1961), unul dintre marii prozatori romani ai secolului al XX- lea, a creat o inpresionanta opera literara care cuprinde povestiri, nuvele si romane, avand ca teme esentiale istoria („ Fratii Jderi”, „Neamul Soimarestilor”), natura („Dumbrava minunata”, „Imparatia apelor”), conditia umana („Locul unde nu s-a intamplat nimic”, „Apa mortilor”), sau viata satului romanesc („Hanul Ancutei”, „Baltagul”).

Romanul „Baltagul” ramane o scriere memorabila nu numai prin continutul si multitudinea semnificatiilor sale, ci si prin personajele lui. Dintre acestea un loc aparte il ocupe Vitoria Lipan, care este un personaj puternic, de o mare complexitate. Romanul poate fi socotit cartea acestei eroine devenita un tip reprezentativ.

Vitoria se individualizeaza printr-o serie de trasaturi distinctive: frumusetea fizica, intelepciune, iscusunta, luciditate, bunatate, dragoste de mama, si o putrnica stapanire de sine.

Inca din primele randuri ale romanului Vitoria apare zugravita ca o femeie de o frumusete aparte. Desi trecuta de varsta tineretii (aproape 40 ani) are chipul asemeni unei tinere: „ochii ei caprui rasfrangeau lumina castanie a parului”, „avea o frumusete neobisnuita in privire”, „ochii ei luceau ca-ntr-o usoara ceata, in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase”.

Aceasta lumina ce-i invaluie privirea este doar o masca a zbuciumului ei sufletesc. Gandul ei era dus departe, semn al framantarilor si al durerilor in care ea era adancita si o copleseau. Aceasta tulburare, „usoara ceata”, din privirea ei o va insoti pe tot parcursul romanului si nu va disparea pana in momentul pedepsirii ucigasilor.

Vitoria este o mama iubitoare si o gospodina harnica, priceputa in treburile ce se aduna la casa omului. Deoarece sotul ei era mai mult plecat, Vitoria ducea singura grijile gospodariei. Astfel ea stie pe de rost ce produse mai are de vanzare, „se tocmeste cu iscusinta de negustor” cu cei care vin sa cumpere, sa mearga la campie spre a vinde produsele. Are un deosebit simt practic „oranduieste totul cu o abilitate si cu o exactitate” demne de invidiat.

Toate aceste calitati au ajutat-o sa nu-i scape nici un amanunt in ceea ce priveste reconstituirea traseului parcurs de Nechifor Lipan. Vitoria este o femeie credincioasa care respecta obiceiurile stramosesti. Isi creste copii in credinta ortodoxa (isi trimite fiica la manastire, considerand ca doar acolo va fi in paza), tine post 12 vineri, se spovedeste, face daruri bisericii. In drumul ei participa la un botez si o nunta unde se respecta traditia crestina. De asemenea isi inmormanteaza sotul dupa legile Domnului.

Desi este o femeie credincioasa, eroina crede si in superstitii. Merge la vrajitoare, isi interpreteaza visele si semnele naturii, crede in descantece si-n vraji. Aceste ganduri chinuitoare ii umbresc sufletul si ii dau certitudinea ca sotul ei este mort.Vitoria da dovada de o puternica forta si de o inegalabila stapanire de sine in momentul deciderii plecarii. Ea pleaca pentru a pedepsi ucigasii sotului ei. Deci, ea este constienta de moareta lui Nechifor inainte de a pleca de acasa.

In relatia sa cu copii, se dovedeste a fi iubitoare, dar si conservatoare. Isi apara fiul de mania sotului, iar pe Minodora o educa in spiritul traditiei, pornind de la imbracaminte, comportamentul moral si preocupari.

Felul ei simplu de a vorbi dovedeste o inteligenta nativa. Se pot remarca unele zicatori populare: „ cel ce spune multe, stie putine”, „eu te cetesc pe tine macar ca nu stiu carte”, „toate pe lumea asta arata ceva”. Uneori limbajul folosit de Vitoria evidentiaza umor sau ironie subtire.

Mai puternica decat toate aceste trasaturi este dragostea pe care i-a purtat-o dintotdeauna sotului ei: „abia acum intelegea ca dragostea ei se pastrase ca in tinerete”. Iubirea ce i-o purta sotului plecat a tulburat-o la inceput, apoi a determinat-o sa plece in cautarea lui si, intelegand ca nu mai are nici o sansa, s-a transformat in dusmanie cruda asupra criminalilor. Punctul maxim al acestei iubiri este atins in care arunca pumnul de tarana peste osemintele sotului ei.Acesta este pe scurt portretul „femeii barbat”, acel „Hamlet feminin”, care a atras atentia criticilor prin taria caracterului si prin puterea intelectului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.